Война, ден 30: Световните лидери подкрепиха Украйна, Зеленски моли за самолети и танкове

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин не е успял да раздели Запада с войната си срещу Украйна.

„НАТО никога, ама никога не е била по-обединена, отколкото е днес.

Путин получава точно обратното на това, което очакваше да постигне като последица от навлизането си в Украйна“, казва той след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Американският президент заяви, че НАТО ще „отговори“, ако Русия използва химически оръжия в Украйна, като предупреди, че „естеството на отговора ще зависи от естеството на използването“.

Ръководителят на алианса Йенс Столтенберг каза, че НАТО засилва химическата и ядрената защита на своите сили в Източна Европа заради руската инвазия в Украйна.

Зеленски моли за самолети и танкове

Украинският президент Володимир Зеленски призова членовете на НАТО да предоставят на Киев нападателни оръжия,

включително танкове и изтребители, един месец след нахлуването на Русия.

В обръщение по видеовръзка към срещата на върха на НАТО той заявява, че алиансът може да предотврати смъртта на украинците, „като ни предостави всички необходими оръжия“.

В момента членовете на НАТО снабдяват Киев само с отбранително оборудване.

Зеленски заяви, че съществува „реална“ заплаха Москва да използва химически оръжия в Украйна, като обвини Русия, че вече е използвала фосфорни бомби срещу цивилни в страната.

Губернаторът на източната Луганска област заяви, че фосфорни бомби са били използвани в едно от селата, поразени по време на нощните удари, при които са загинали най-малко четирима души, включително две деца.

Британската телевизия ITV излъчи кадри на фосфорни бомби, паднали през нощта върху огнището на напрежение град Ирпин близо до Киев.

Г-7 предупреждава Путин Групата на седемте най-индустриализирани държави заявява, че ще направи всичко възможно, за да потърси лична отговорност от Путин и неговите поддръжници за инвазията в Украйна.

На срещата си в Брюксел ръководителите на седемте най-мощни икономики в света подчертаха, че не наказват руския народ.

Лидерите заявиха, че ще предприемат действия, за да попречат на руските физически и юридически лица, засегнати от санкциите, да избегнат наказанията, и предупреждават, че могат да наложат по-строго ембарго.

Нови санкции Г-7 и Европейският съюз се ангажират да блокират транзакциите със златните резерви на руската централна банка, за да попречат на всеки опит на Москва да заобиколи западните санкции.

Вашингтон също така въвежда нови санкции срещу руски законодатели и изпълнители на отбранителни дейности,

а Великобритания налага санкции на още 59 руски физически и юридически лица, включително на наемническата групировка „Вагнер“.

Байдън заяви, че подкрепя изключването на Русия от Групата на 20-те най-големи икономики заради войната в Украйна.

„Незабавно“ прекратяване на войната В необвързваща резолюция Общото събрание на ООН настоява за „незабавно“ прекратяване на войната на Русия в Украйна.

При гласуването в централата на ООН в Ню Йорк 140 държави гласуваха в подкрепа на мярката, 38 се въздържаха, а пет гласуват против.

Френският президент Еманюел Макрон призова за спешен международен план за продоволствена сигурност, за да се предотврати „гладът“ в уязвимите страни, причинен от руската война в Украйна.

Харков изложен на масирани бомбардировки

– Руски удари по източния град Харков убиха най-малко шестима цивилни и раниха повече от десет други в близост до пощенска станция.

Русия и Украйна проведоха първата официална размяна на пленници от началото на войната, съобщават официални лица.

Един руски кораб е унищожен, а други два са повредени в окупираното украинско пристанище Бердянск, съобщи Украйна.

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, беше посрещната с международно възмущение, като Европейският съюз, САЩ и Обединеното кралство, наред с други страни, въведоха строги финансови санкции срещу Москва.

Според оценките на ООН за месец в Украйна са загинали най-малко 1035 цивилни граждани, а поне1650 са ранени.

Анализаторите предупредиха, че реалните цифри може да са много по-високи.

Източик: debati

- реклама -