Внимание, смъртоносна опасност: Замърсени с живак консерви в ЕС, искат забрана. Изследването е направено върху 148 произволно избрани консерви риба тон от Франция, Германия, Англия, Испания и Италия и резултатите показват, че 100% са замърсени с живак.
Консервираната риба тон е предимно замърсена с живак,
опасно за здравето вещество.
Това сочи доклад, публикуван във вторник, от френските организации Bloom и Foodwatch. Двете организации с нестопанска цел изискват от големите дистрибуторски вериги и публичните власти „да предприемат спешни мерки“.
Изследването е направено върху 148
произволно избрани консерви риба тон от пет европейски страни (Франция, Германия, Англия, Испания и Италия) и резултатите показват, че 100% са замърсени с живак.
Екологичната асоциация казва, че повече от половината рибни консерви надвишават лимита на живак от 0,3 mg/kg, определен за други видове риба, отбелязва „Труд“.
Организацията Bloom твърди, че
максимално допустимото ниво на живак не е определено според рисковете за човешкото здраве, за да не се повлияе на продажбите.
„Максималните нива на живак в рибата тон,
които понастоящем са в сила в Европа, са определени въз основа на нивото на продължаващото замърсяване на рибата тон, а не въз основа на опасността, представлявана от живака за човешкото здраве, за да се гарантира, че 95% от рибата тон се продава“, казват от Bloom, пише AFP, цитирана от Digi24.
Поразява нервната система
Живакът, токсичен метал, произхождащ до голяма степен от емисиите от електроцентрали, работещи с въглища, се счита от Световната здравна организация (СЗО) за едно от най-опасните вещества за общественото здраве.
В океана живакът се смесва с
бактерии и се превръща в метилживак, още по-токсично производно, което засяга сериозно централната нервна система, съобщава цитираният източник.
Излагането на това производно
може да доведе до неврологични проблеми и поведенчески разстройства, съобщава Световната здравна организация (СЗО).
Във Франция марката риба тон
Petit Navire е критикувана за съдържанието на живак от 3,9 mg/kg и неправителствени организации искат от Европейската комисия да намали лимита на живак за риба тон до 0,3 mg/kg, както в други видове риба, за да защити потребителите.
Активирайте предпазна клауза
Европейската комисия трябва да предприеме консервативна мярка за рибата тон (прясна и консервирана), като се приведе в съответствие
с най-стриктното максимално ниво,
което е определило за други видове: 0,3 mg/kg. Рибата тон е най-консумираната риба в Европа: тя трябва да
бъде още по-строго регулирана;
Държавите-членки могат и трябва незабавно да активират предпазна клауза, за да забранят търговията с продукти от риба тон, надвишаващи 0,3 mg/kg живак на тяхна територия;
За да се запази здравето на
най-чувствителните групи от населението,
правителствата и общностите трябва да забранят всички продукти, съдържащи риба тон, в училищни столове, детски ясли, домове за възрастни хора, родилни отделения и болници.
„Молим публичните власти да засилят
регулацията без да чакат, дистрибуторите вече да не продават продукти под най-защитния праг“, обобщава исканията от организацията директорcj на кампанията на Foodwatch Камил Дориоз.