Внимание: НАП привиква длъжници по списък

Внимание: НАП привиква длъжници по списък.

Националната агенция за приходите започна да привиква фирми длъжници с неуредени дългове,

за да подписва с тях погасителни планове за изплащане на борчовете им, научи “Телеграф”.

Мярката по принцип е насочена към всички юридически лица,

които имат някакви задължения към хазната. Но първи в списъците са фирмите с над 5000 лева борчове, които се водят големи по размер дългове.

Проверки

Мярката засега е насочена към юридическите лица. Но ако шеф на компания длъжник се яви на поканата на НАП, данъчните го проверяват и ако и той има дългове като физическо лице, му предлагат погасителен план за плащане и на неговия дълг.

От приходната агенция преди дни обявиха и нова услуга на страницата си. Чрез нея може да се прави проверка дали конкретно лице е включено в списъка на НАП на длъжниците с неуредени публични задължения над 5000 лв. Критериите за търсене са различни, в зависимост дали длъжникът е юридическо или физическо лице.

Практика

Практиката НАП да се свързва с длъжници и да ги приканва да си платят борчовете не е нова.

Но сега данъчните са се активизирали, за да съберат колкото се може повече приходи с цел да се върже бюджетът за годината, който е доста напрегнат заради все по-щедрите социални разходи. Изтръскваме брашнения чувал, коментираха експерти.

По последни данни на финансовото министерство към края на септември дефицитът се разширява до 780 милиона лева, което е 0,4% от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Според МФ до края на годината се очаква недостигът в хазната да достигне планираните 2,5%.

- реклама -