Внимание: Кръшкането се наказва сурово в много страни

Вкрая на 2022 г. Индонезия влезе в историята с драматична промяна в Наказателния си кодекс. Промените предвиждат затвор или солена глоба за прелюбодейци, които нарушават брачните клетви.

Със своите 125 млн. жители Индонезия е най-многобройната мюсюлманска страна, където законите са подчинени на шериата. Все пак в навечерието на новата 2023 г. от офиса на главния прокурор на страната излязоха със специално тълкувание на закона, според което ако в изневярата е замесен чужденец, наказанието би могло да не бъде затвор.

Без милост

Не толкова милостиви и уклончиви са в приказно богатото кралство Бруней. То нашумя през миналата година с въвеждането на нов закон, който прави изневярата наказуема със смърт. Въз основа на ислямския закон поправката в Наказателния кодекс изисква нарушителите да бъдат убивани с камъни пред свидетели.

След вълната от протести срещу политиката, която също така наложи смъртно наказание за гей секс, султанът на Бруней Хасанал Болкиах, който дълго време бе най-богатият човек в света, каза, че законът няма да бъде приложен скоро на практика. Така въпреки че смъртната присъда е допустима в кралството с 400 хил. поданици, никой няма да бъде екзекутиран все още само защото е изневерил.

Практиката е в сила обаче в северните провинции на Нигерия. Там шериатският закон е еднозначен и предвижда прелюбодейците да бъдат убити публично с камъни.

Дори в изостаналите райони предпочитат болезнени, но не смъртоносни наказания. За последен път през 2016 г. в страната имаше три екзекуции с камъни.

Още две жени са били осъдени на смърт за изневери, но са били спасени в последния момент от съда на втора инстанция и грешниците се разминали с по-леки наказания, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Привидно по-милостив е Наказателният кодекс на Афганистан. Там предвидената за прелюбодейство присъда е „много дълъг” престой в затвор.

Малката подробност е, че никой не се наема да тълкува колко точно е „много дълъг”.

Така топката за индивидуално определяне на присъдата се прехвърля на местните съдии. Не са малко случаите, в които хора се затварят, а срокът на присъдата остава с месеци да се уточнява.

Случва се дори виновните да умрат в затвора, преди да разберат колко точно трябва да лежат.

Смърт грози прелюбодейците и в Саудитска Арабия. Там прелюбодеецът може да бъде осъден, ако си признае четири пъти или ако поне четирима свидетели (приемат се показания само на мъже, б.р.) потвърдят, че е имало реална изневяра.

Проблем

Тежък проблем с контрола на наказанията имаше в Пакистан. В страната от края на 70-те години на миналия век в сила са законите на шериата. Оттогава се натрупаха ужасно много присъди за прелюбодейство. Така в първото десетилетие на XXI в. местните затвори бяха задръстени от повече от хиляда прелюбодейци (всичките жени).

Положението излезе от контрол и от 2006 г. местните съдилища вече налагат практика за отлагане на изпълнението на присъдите и осъдените прелюбодейки могат срещу съответната сума да бъдат пуснати да излежават присъдите си в домашни условия. Според особеност на пакистанското законодателство виновни за изневярата са само и единствено жените.

Изневярата се наказва със смърт и в Судан. Там присъдите се изпълняват, като виновникът се убива с камъни. Но в последните десет години няма официална информация за изпълнена подобна присъда, въпреки че през 2010 г. две жени бяха признати за виновни на всички инстанции.

Екзекуциите бяха отложени и ако се вярва на официалните власти, двете грешници все още са живи. Според независими източници в по-бедните пустинни райони смъртните присъди се изпълняват.

Милостиво

Интересна съдебна практика по отношение на прелюбодейците има в Уганда. Там ако мъж изневери на жена си, го грози затвор до една година и солена глоба.

Ако обаче жена изневери на мъжа си, присъдата е наполовина – шест месеца затвор за грешницата.

Сходни са наказанията в Руанда, където изневярата се наказва със затвор до една година и глоба, която се равнява приблизително на 225долара.

Ако мъж или жена започне да живее на семейни начала с някой, който фактически не споделя дома си със съпруга/та си, нещата се усложняват.

Предвиденото наказание е две години затвор. Единствената възможност за законно съжителство е партньорът никога да не е бил женен или да е преминал през болезнената и дълга процедура на развод.

До две години затвор могат да получат в Египет жените, които изневеряват. За същото престъпление мъжете получават четири пъти по-малка присъда.

До две години затвор могат да получат прелюбодейците и във Филипините.

В Катар нерегламентираните сексуални контакти между необвързани се наказват с до 7 г. затвор. Ако обаче става дума за изневяра на омъжена жена – присъдата е смърт.

2018 г. бе повратна за съдебната практика в Индия. Върховният съд възприе за първи път тълкувателно решение, според което изневярата не е престъпление, а може да бъде единствено предпоставка за развод. Впоследствие сходни решения приеха съдилищата в Тайван и Южна Корея.

Върховният съд на Китай ги последва, като декриминализира изневярата. Колкото и изненадващо да звучи, изневярата се наказва и в страните от западния свят.

Де юре изневярата е незаконна и се наказва със затвор в 18 американски щата, като сред тях са Ню Йорк и Флорида.

В САЩ прелюбодеец може да получи в някои щати до 30 дни затвор и глоба от 500 долара.

Въпреки действащото законодателство в последните години няма произнесена ефективна присъда за прелюбодейци. Изневярата се използва като обстоятелство единствено в бракоразводни дела и такива за попечителство на деца.

- реклама -