Влогър дръзна да се изправи срещу Лукашенко, води кампания под мотото „Спрете хлебарката!“

Само година след старта на видеоканала си в социална мрежа, беларуският влогър Сергей Тихановски бързо набира популярност като лидер на ново политическо движение, което да победи настоящия президент на страната Александър Лукашенко на президентските избори тази година.

Кампанията срещу президента Лукашенко предизвика сериозен интерес към вота, след като от почти 20 години насам изборите са чисто формални.

Лукашенко е на власт от 1994 г. насам.

Заради кампанията си срещу настоящия президент 40-годишният Тихановски си навлече гнева на властите в страната и е изправен пред ефективна осъдителна присъда в страната, която е пресечна точка между ЕС и Русия.

Популярността на канала му „Страна за живот“ събра около 230 000 абонати с клипове за корупция, пропуски в съдебната система и злоупотреби в полицията. В разгорещен дебат той дори нарече Лукашенко „хлебарка“.

„Вече 26 години диктаторът ръководи страната с престъпна некомпетентност и небрежност“, казва Тихановски във видео от 7 май, което направи след година на пътуване в страната, за да се срещне с обикновени хора.

Той обаче не можа да подаде документите си за регистрация на президентските избори, след като беше арестуван за протест в началото на миналия месец.

За да не подведе почитателите си, Тихановски ще регистрира съпругата си Светлана като кандидат на неговото място. Над 100 хиляди подписа са събрани за документите за регистрация – както е необходимо по закон.

От изборната комисия на страната зависи дали тя ще може да застане срещу Лукашенко на изборите.

Беларуският лидер, често наричан „последният диктатор“ в Европа, вече заяви, че не се притеснява от конкуренция на изборите, и че обществото не е готово да гласува за жена. Изказването му бе в деня, в който Тихановски бе арестуван в град Гродно след среща със симпатизанти. На кадрите от ареста се вижда как двама полицаи се приближават до него и го арестуват, а по-късно полицията разпространи съобщение, в което бе обяснено, че мъжът нападнал полицаите. В съобщението се казва още, че при обиск в дома му са иззети 900 хиляди долара. „Ние никога не сме имали толкова пари през целия си живот“, коментира по-късно съпругата на влогъра.

Друг опозиционен кандидат на президентските избори, кандидатирал се през 2010 г. – Никола Статкевич, също бе арестуван и прекара няколко години в затвора.

- реклама -