Властта се смени в Зимбабве, 93-годишният Робърт Мугабе е под домашен арест

Зимбабве Робърт Мугабе военни преврат власт

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе е поставен под домашен арест от военните и се подготвя да напусне страната.

Това твърдят африкански медии.

93-годишният Мугабе планираше да остане на власт до 100-годишната си възраст, въпреки че управлява вече 37 години. Той потвърди, че е под домашен арест, но е добра в телефонен разговор  с президента на Южноафриканската република (ЮАР) Джейкъб Зума.

Управляващата партия ZANU–PF твърди, че в страната е извършена „безкръвна мирна смята на властта“ и положението е стабилно.

BBC съобщи обаче, че в столицата Хараре са чути изстрели, най-вече в квартала, където живее Мугабе.

Няколко дипломатически мисии, включително тази на САЩ предупредиха своите граждани да не излизат до изясняване на ситуацията и прекратиха работа.

По-рано, военните превзеха държавната телевизия, откъдето прочетоха прокламация, в която твърдят, че не извършват военен преврат. Тяхна цел са „престъпниците“ около Мугабе, чиито действия доведоха до социална и икономическа криза“.

В понеделник командващият въоръжените сили на Зимбабве Константино Чивенга обяви готовност да се намеси, за да спре преследването на поддръжници на остранения на 6 ноември вицепрезидент Емерсън Мнангагва. Именно той беше смятан за вероятния наследник на несменяемия президент на страната, 93-годишният Робърт Мугабе. Мнангагва се смята за един от реформаторите.

В отговор на заявеното от Чивенга управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт“ го обвини в държавна измяна, посочвайки, че той всъщност призовава към въстание.