Вижте на колко години е най-новата ни военна техника

Зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов разкри на колко години е най-новата ни военна техника като буквално втрещи и водещата, и публиката.

Пред NOVA Божилов посочи, че най-модерните ни отбранителни платформи са от 80-те години на миналия век.

„Проектът за самолетите е изключително важен. Българската армия има нужда от ново въоръжение и техниката. За да бъде модерна и на нивото на нашите съюзници, трябва да придобиваме техника и за сухопътните войски, и за ВМС. Гледаме да има баланс в придобиването“, посочи той.

„За нас като министерство първостепенна задача е малко по малко всичката техника, която е на ръба на физическите и моралните си възможности да бъде заменена. Кога ще се случи е въпрос на средства и на добра организация”, коментира той.

По думите му България разчита за своята отбрана на платформи от 60-70 години. „Най-модерните ни са купувани в края на 80-те. Нашата задача е да модернизираме армията, за да е адекватна на настоящата ситуация”, допълни зам.-министърът.

Божилов обясни, че състоянието на пострадалите военни се подобрява. За инцидента се води следствие и всички материали по делото са предадени на прокуратурата. „Причините могат да бъдат технически, човешка грешка или всякакви други”, добави той.

Зам.-министърът уточни, че МО оказва съдействие на „Гранична полиция” заради засиления миграционен поток. „За съжаление, с тази техника, с която разполагаме, се превозват не само бежанци. С нея се превозват и български военнослужещи. Последната транспортна техника е закупувана преди около 15 години”, уточни Божилов.

- реклама -