Вижте кои фирми влизат в топ 100 у нас

Средната печалба на първите 100 най-бързо развиващи се фирми в страната е 1,1 млн.лева. Това показва годишната класация на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за 2017 година. В проучването, което се прави за 20 път, участват 6500 фирми от всички икономически сектори на страната. Резултатите представи на пресконференция председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията, на второ място – секторът на услугите, на трето – строителството, отбеляза Симеонов.

Палатата отчита за поредна година големи регионални различия.

Първите 10 фирми от Югозападен региона, класирани по приходи от продажби правят десет пъти повече обороти от десетте в Северозападна България.

„С класацията показваме най-добрите примери. Нека да е ясно, че има и други фирми, които не могат да се похвалят с такива резултати. Съобщенията за застой на българската икономика са крайни, но това не означава, че навсякъде има равномерно развитие. Нужни са по-бързи и по-смели промени, които да осигурят добри условия за развитие на възможно най-много фирми, в т.ч и на малки и средни предприятия“, коментира Цветан Симеонов.

По отношение на обемите на печалбата, първите сто фирми във всички класации виждаме, че са със сериозен ръст. Това е показател за няколко важни неща. Първо – фирмите стават по-силни, стават по-конкурентноспособни. Второ- принос за добрите резултати най-вероятно има и по-малките разходи. И третият –много важен за нас показател е, че изсветляват приходите на фирмите“, коментира председателят на БТПП.

- реклама -