Менделеевa таблицa

Вижте къде откриха най-старата на света Менделеевa таблицa, запазена до днес

При генерално почистване на химическата лаборатория на Университета Сейнт Андрюс в Шотландия бил открит отпечатан екземпляр на периодичната таблица на Менделеев, който се смята за най-стария от всички запазени по света до днес, съобщи Би Би Си.

Учебното помагало за студенти, съставено на немски език, било отпечатано в печатница за научни публикации, работеща във Виена, между 1875 и 1888 г.

По това време далеч не са били открити всички химически елементи и в таблицата има не малко пропуски

Например от пръв поглед се вижда отсъствието на хелия, който е открит през 1895 г.

Също така химическите елементи в таблицата даже не са номерирани, макар че днес атомният номер е една от основните характеристики, , определящи количеството протони в ядрото и неговия заряд.

Руският химик Дмитрий Менделеев за първи път представя своята периодична таблица през 1869 г.

Екземплярът от Университета Сейнт Андрюс бил открит още през 2014 г., но от тогава учените се опитват да съхранят доста пострадалия от времето документ и да установят точната му възраст.

Според професор от Калифорнийския университет най-вероятно таблицата е печатана между 1979 и 1886 г. За по-точното определяне на датирането помогнали пропуските или частично запълнените кутийки в таблицата. Например там присъстват елементите галий и скандий, които са открити съответно в 1875 и 1879 г.

А например на мястото на германия – намира се на петия ред между галий (Ga) и арсен (As) – има ръчно написан въпросителен знак, макар че атомната маса е посочена вярно.

Съществуването на този елемент Менделеев предсказва през 1870 г., но е открит едва десетилетие и половина по-късно, през 1886 година. Колоната на инертните газове напълно отсъства. Всички те бяха открити много по-късно.

- реклама -