epa05791066 Austrian foreign minister Sebastian Kurz gestures during a press conference with Serbian prime minister Aleksandar Vucic (not pictured) after their meeting in Belgrade, Serbia, 13 February 2017. Kurz is on a official visit to Serbia. EPA/ANDREJ CUKIC

Виена: Няма да търпим намеса на Ердоган във вътрешните ни работи

Австрия не приема намесата от страна на турския президент Реджеп Ердоган и неговите министри в своите вътрешни дела. Това заяви австрийският министър на външните работи Себастиян Курц

Той говори в интервю за германския в. „Велт ам зонтаг“.

„Постоянната намеса на Ердоган във вътрешните работи на други държави, а това се случва не само в Германия, съвършено ясно отхвърлям“, заяви той. По думите му Ердоган „се опитва да използва гражданите от турски произход, най-вече в Германия и Австрия“, за да поляризира страните и да пренесе конфликтите на Турция в ЕС.

„В такъв случай, ако Ердоган или неговите министри имат намерение да правят нещо подобно по време на предстоящите избори в националния съвет (долната камара на австрийския парламент), отсега искам да им кажа, че ние в никакъв случай няма да търпим подобна намеса“, каза дипломатът.

В петък Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за нито една от двете основни политически партии в страната, които съвместно формират и управляващата коалиция. Според него Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (СДП) са „врагове на Турция“.

„Казвам на всички мои сънародници в Германия… да не гласуват за тях. Нито за християндемократите, нито за СДП, нито за Зелените. Всички те са врагове на Турция“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул.

Малко след изказването му германският вицеканцлер и външен министър Зигмар Габриел определи думите като „груба намеса“ във вътрешните работи на Германия.

- реклама -