Великобритания въвежда нови гранични проверки за вноса на храни от ЕС

Великобритания въвежда нови гранични проверки за вноса на храни от ЕС. В края на месеца влизат в сила физически проверки за животински продукти със среден риск, растения и растителни продукти, охладено и замразено месо, риба, сирене, яйца, млечни продукти, цветя и семена. Освен това се въвеждат нови такси за вносителите на стоки през пристанището на Дувър и Евротунела.

„Новите регулации създават рискове за разнообразието на храни и напитки

във Великобритания“, заяви Джон Фаранд, директор на асоциация на 12 хил. независими производители на храни. Правителството смята, че новият граничен контрол ще предотврати биопреносители на болести и вредители по растенията. Мерките ще направят по-конкурентоспособни британските износители. През 2021 г. ЕС въведе новите регулации, които затрудниха работата по пристанищата и принудиха производители да прекратят доставките за съюза.

Собственикът на магазин за деликатеси Джоузефс търгува с продукти от над 80 страни и снабдява 200 ресторанта. Той не скрива, че Брекзит е катастрофален за неговия бизнес.

„Правителството обяви, че няма да има прекъсвания на доставките. Гарантирам, че ще има“

, каза той. „Вече имаме доставчици на месо, които не са убедени дали е икономически изгодно да снабдяват Обединеното кралство.“ Според италианския дистрибутор на храни Ник Карлучи от Бъркшир промените през януари са повишили цените и са удължили времето за доставка на някои стоки с една седмица. Карлучи е вносител на домашно произведен зехтин от областта Пулия, на моцарела, оцет, пакетирани колбаси, паста, антипаста и хлебни изделия.

За Карлучи вносът на един контейнер с до пет различни вида месо и колбаси ще струва с 537 долара повече, отколкото преди Брекзит. Сумата включва сертификат от ветеринар и такси на правителството за въвеждането на новата система за контрол. Карлучи внася до 20 контейнера на седмица, като новите разходи ще намалят печалбата с 10%. Вносители на стоки започнаха да се обединяват в групажен транспорт, за да избегнат забавяне заради документи и разваляне на храни.

Все още не ясно колко чести ще бъдат проверките, но властимащите не очакват забавяния на вноса.

„Стоките с най-висок биориск са приоритет за нас и ще бъдат щателно проверявани, включително и проверки за съвместимост и съответствие“, обяви говорител на правителството.
Според него разходите заради въвеждането на новите правила ще нараснат до 408 млн. долара годишно за всички вносители от ЕС.

 

- реклама -