поданство

Великобритания ще лиши от поданство тийнейджърката-джихадист Шамима Бегум

Шамима Бегум, която преди няколко дни поиска да се завърне с бебето си във Великобритания ще бъде лишена от своето поданство. Това съобщи адвоката на семейството, позовавайки се на офиса на вътрешния министър на страната.

19-годишната тийнейджърка в момента се намира в бежански лагер в Сирия, където преди няколко дни роди момченце. Родителите й настояха официален Лондон да направи всичко възможно да върне бебето в страната, тъй като според тях то „има всички права на британски гражданин“.

Шамима заминава за Сирия когато е на 15, за да стане джихадистка булка

Преди няколко дни младата майка е заяви готовност да влезе в затвора, ако й бъде позволено да се завърне във Великобритания.

По-рано страната обърна гръб на Шамима Бегум. Причината за отказа на Лондон е, че 19-годишното момиче заяви, че „не съжалява за решението си“ или „че не се е трогнала, когато е видяла отрязана глава в кош“. Това накара министъра по сигурността Бел Уолъс категорично да заяви, че няма „да поставя на риск британски животи“, за да върне Шамима у дома.

„Нека си припомним, че тези, които са напуснали Англия, за да се присъединят към ИД, са го направили, защото са пълни с омраза към страната ни. Това, което искам да кажа е просто – ако си подкрепял терористична организация зад граница, няма да се поколебая да не позволя да се завърнеш“, категоричен бе вътрешният министър на Великобритания Саджид Джавид.

Много британци също са на мнението, че момичето трябва да остане в лагера, защото ще представлява заплаха за обществото.

- реклама -