Великобритания
Тереза Мей изнася реч пред сградата на парламента

Великобритания готви ново споразумение с ЕС след Брекзит

Британското правителство подготвя чисто ново споразумение, с което да регламентира отношенията си с Европейския съюз след като го напусне, съобщи Франс прес.

Документът ще бъде различен от останалите договори, които блока има с държавите от Стария континент, които не са членки.

Ще остане ли част от общия пазар?

Едно от важните неща, които трябва да решат британските политици е каква да бъде икономическата и търговската обвързаност на Великобритания с ЕС.

За да има достъп до общия пазар, страните извън ЕС като Норвегия и Швейцария трябва да приемат принципа на свободно движение на хора.

Въпросът е бил обсъден на първа среща след лятната ваканция между премиера Тереза Мей и ключови министри. Това се случва в момент, в който в консервативното правителство има разногласия по въпроса как трябва да се извърши Брекзитът.

Министърът на финансите Филип Хамънд, който беше против напускането на ЕС преди референдума, иска Великобритания да остане част от общия пазар на сзюза. Други министри обаче се обявяват против.

Контрол върху чужденците

За сега е ясно, че споразумението, което готви Великобритания, задължително ще  включва контрол върху броя на гражданите, на които ще  се разрешава да пристигат на Острова, подчерта говорител на премиера Тереза Мей.

 

- реклама -