Веганите на протест срещу експлоатацията на животни в цирка

Българският вегански съюз излиза днес на протест срещу срещу експлоатацията на животни в цирка. Те се събират този следобед в 16 часа в ж.к. Младост 3, срещу храма Рождество Христово.

От няколко години има забрана диви животни да се използват в циркa

Това не пречи обаче на някои циркове да използват норки и други обитатели на дивата природа, излизащи с аргумента, че не са родени в дивото, посочват от веганския съюз.

„Диви или опитомени животните са държани цял живот като роби и дресирани по изключително жесток начин. Да се запитаме как един темпераментен хищник като норката би понесал робството в един цирк? Как огромни животни като камилата и коня понасят тесните пространства в които преминава целият им живот? Как интелигентно животно като кучето или котката, които също се използват биха понесли тежките и мъчни условия? Забавляващи аудиторията, те не стоят на главите си, не скачат през обръчи, и не ходят на пети, защото искат“, заявяват още протестиращите.

Според тях за да накарат животните да изпълняват триковете, цирковите треньори  използват камшици, стегнати нашийници, намордници, електрошокови палки, bullhook-ове (тежки палки с остри стоманени куки на единия край) и други болезнени инструменти на цирковата професия.

Освен, че страдат на арената, животните живеят тежко и когато са на път, натоварени във вагони, ремаркета и камиони. „Оковани и затворени на тясно, мръсни клетки, в които ядат, пият, спят, дефектират и уринират – всичко на едно място. И няма никакво облекчение, когато животните стигнат мястото за представление, остават в клетка и са оковани с вериги в мазета и паркинги“, аргументират още протест от веганския съюз.

Освен това те смятат, че фрустрирани от годините на побои, животните могат да бъдат опасност и за публиката, защото когато се разбунтуват треньорите губят контрол над тях.

- реклама -