велоинспектори Столична община местни данъци и такси отстъпки срокове зелени площи Иванчева Фандъкова Здравков Столична община, бюджет, гласуване мерки бизнес коронавирус

Вдигат заплатите на селските кметове в София област

Столичният общински съвет гласува увеличение на основните месечни заплати на кметските наместници и кметове на кметства в София.

Последно техните възнаграждения са били актуализирани през 2017 г., като средният размер на основната месечна заплата на 34-мата кметски наместници и кметове на кметства е 990 лв. Същевременно след промяна в нормативната уредба заплатите на служителите на районните администрации се увеличават ежегодно. Така се получава дисбаланс между възнагражденията на служителите на районните администрации и органите на изпълнителната власт, пише в мотивите.

За определяне на размера на заплатите на кметовете на кметства и кметските наместници е взет предвид и броят на населението в селата, за които те отговарят.
Така най-ниската заплата – от 1000 лв. ще получават двамата кметски наместници на селата Клисура и Плана, а най-високата – 2100 лв. – на кметовете на най-големите села в Столичната община – Лозен и Бистрица, които имат над 5000 жители.
- реклама -