Изабел Аджани
сн. БГНЕС

Възрастта й отива: Филмовата легенда Изабел Аджани на 65 години – ГАЛЕРИЯ

Макар, че навършва днес 65 години, известната френска актриса Изабел Аджани продължава да изглежда безупречно.

Красавицата е дете на имигрант от Алжир, а майка й – германка.

сн. БГНЕС

Родена е като Изабел Ясмин Аджани в Париж на 27 юни 1955 година. Макар да е дипломиран специалист по философия и психология от университета Венсен, Аджани от ученичка започва да играе в любителски театрални постановки.

Дебютира в киното през 1969 г., когато е на 14 години, с главна роля в комедията на Бернар Тублан-Мишел „Малкият въглищар“.

През 1971 г. се снима отново, този път във филм на Нина Компане.

През 1972 г. Аджани работи в театъра в Реймс, след което получава покана от трупата на водещия френски театър „Комеди Франсез“. Тя е първата актриса в историята на театъра, която изпълнява главни роли в постановки по пиеси на Молиер и Жан Жироду на 16-годишна възраст.

Независимо от успехите си в театъра, актрисата се отдава на киното.

През 1975 г. напуска „Комеди Франсез“ заради снимките на „Историята на Адели Ю.“ на Франсоа Трюфо.

За изпълнението си в ролята на дъщерята на Виктор Юго, 19-годишната тогава Аджани е номинирана за „Оскар“ и „Сезар“ и се сдобива със световна известност. За нея Трюфо казва, че е „единствената актриса, която ме е разплаквала, докато гледам как играе“.

През 1981 г. актрисата получава две награди от кинофестивала в Кан и награда „Сезар“. Три години по-късно отново е отличена със „Сезар“. Третата си награда „Сезар“ Аджани взема през 1988 г. за ролята си във филма „Камий Клодел“ на Брюно Нюитен, на който е и продуцент. През 1995 г. е удостоена за четвърти път със „Сезар“.

Изабел Аджани е председател на журито на петдесетото издание на кинофестивала в Кан през 1997 г. През 2010 г. получава за пети път награда „Сезар“ и става единствената актриса, удостоявана пет пъти с престижния приз.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Аджани е кавалер на Ордена на Почетния легион (2010 г.) и командор на Ордена за изкуство и литература (2014 г.).

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Актрисата никога не е била омъжена. Има двама синове – Барнабе (1980 г.) от Брюно Нюитен и Габриел-Кейн (1995 г.), чийто баща е актьорът Даниъл Дей-Луис.

- реклама -