Петриня
сн. БГНЕС

Възможна е евакуация на Петриня

След вчерашното силно земетресение от 5 степен, разтърсило Хърватия, полицията не допуска никого в Петриня заради опасения от срутване на сгради.

Опасността е голяма, заяви кметът на града Даринко Думбович, който не изключи вероятността да се наложи евакуация на населението.

Пред телевизия Н1 той заяви, че гледката на засегнатите от земетресението в края на декември населени места е депресираща. На много места хората са успели да ремонтират покривите или комините на къщите си, но вчерашното земетресение е напомнило, че заплахата не е отминала.

„Онова, което е можело да се срути, вчера е паднало. За щастие, няма ранени или загинали, но градът не може да функционира по този начин“, подчерта кметът.

Градът е останал без болница, линейка, съд, кадастър. Думбович заяви, че очаква централната власт да предприеме много по-строги и по-радикални мерки и в оперативен порядък да бъдат обособени зони, до които хората ще могат да имат достъп. Той предлага специализирани екипи да помогнат на гражданите да извадят ценностите си от своите домове

Кметът изрази острото си недоволство от работата на Червения кръст.

„Тук пристигна един голям началник, който ми се смееше в лицето и започна да ми обяснява какво и как да направя“, разказва Думбович.

Ясно е, че при подобни инциденти няма функционираща система, която да задоволи еднакво нуждите на пострадалите. Но Червеният кръст трябва да подреди приоритете на съществуващите проблеми и да разбере, че раздаването на консерви не е достатъчно.

„Смущаващо е, когато екипът на Червения кръст на Петриня свали униформите си и каза, че няма да работят повече така. Подкрепям тези хора“, заяви кметът.

- реклама -