кремация, Ватиканът, разрешение нови насоки

Ватиканът разрешава кремация на католиците, но не и разпръсване или съхранение на пепелта

Къде се съхранява пепелта

Ватиканът обяви, че католиците могат да бъдат кремирани, но не и да разпръсват пепелта в морето или да я съхраняват в урни в домашни условия. Това съобщава CNN.

Според новите насоки на доктриналния офис на Ватикана, кремирани останки трябва да се съхраняват в „свещено място“, като църква или гробище. Пепелта не трябва да се разпределя между членовете на семейството, „нито може да бъде запазена в спомени, бижута или други обекти.

Предмет на теологичен спор

Вече десетилетия Църквата позволява. От новите насоки става ясно обаче, че Ватикана е загрижен, че практиката често включва „погрешни представи за смъртта.“

Тези идеи се движат от дълбоко нихилистичното движение New Age-у, което твърди че смъртта е окончателен край на живота, и че телата ни се сливат с природата или преминават към друг цикъл на прераждане.

Кремацията става все по-популярна в САЩ. Почти половината от американците заявяват, че най-малкото е „донякъде вероятно“ да изберат кремация при тяхната смърт. Така се налага Ватикана, както и другите религиозни институции,  да бъдат в крак с тенденциите.


През 1963 г. Ватикана заяви, че погребението на починалии трябва да се превърне в норма, но кремацията не е „против християнската религия.Католически погребални обреди не трябва да се отказват на тези, които са помолили да бъдат кремирани, казва църквата.

 

Кремацията като бизнес

Но през последните години, „нови идеи“, които противоречат на католическата вяра получават широко разпространение, твърди Ватикана. Новият движения като Култ към пантеизма (поклонение на природата), натурализъм (идеята, че всички истини са извлечени от природата, а не от религия) и нихилизъм (дълбок скептицизъм към всички истини), са обявени за особено проблематични. Ако кремацията е избрана по някоя от тези причини, починалият не трябва да получава католическо погребение, се казва в новите насоки.


В Съединените щати, кремациите са придобили силно персонализиран и търговски аспект. Фирми предлагат да се зареди прах в пушка, така че членовете на семейството могат да го вземат за лов на пуйки. Любителите на природата настояват пепелта им бъде разпръсната под любимо дърво или вкарани в кораловите рифове. Прах може да бъде занесена в космоса, или изработена като диамант.

Подобни практики са светотатство, казват новите насоки на Ватикана.
Католицизма учи, че всички хора ще бъдат възкресени – както тялото и душата – в края на дните. Кремацията не „отгхвърля Бог, в неговото всемогъщество“.


„Чрез заравянето на телата на вярващите, Църквата потвърждава нейната вяра във възкресението на тялото, и възнамерява да покаже голямото достойнство на човешкото тяло, като неразделна част от човешката личност, чието тяло е част от тяхната идентичност„, твърдят от Ватикана.


Ватиканът разбира, обаче, че кремацията има доста съществени санитарни, икономически и социални причини. Все пак погребението, е най-добрият начин да се демонстрира „самочувствие“ за починалия, смята църквата.

- реклама -