Асен Василев, фирми, закон Магнитски

Василев: Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България (Видео)

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

„Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът.

Василев припомни, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро.

Относно така наречения български вариант на закона „Магнитски“, за който стана ясно в четвъртък, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че има работна група, която се ръководи от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица други институции.

Когато излезе първия списък „Магнитски” имахме дупка в законодателството, припомни Василев и подчерта: „Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена“.

МП е най-правилното министерство – да се съобрази с всички национални и международни актове и да намери начин, когато някой е санкциониран и това санкциониране поставя проблем пред българската финансова система и икономика от допълнителна зараза, този проблем да бъде овладян. Това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол, заяви Асен Василев.

- реклама -