Румяна Бъчварова бежанци мигранти поток

Върнали сме Бююк на Турция заради невалидни документи

Невалидни документи са причината България да предаде на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк, когото властите там издирват заради опита за преврат. Това потвърди пред bTV вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи. Това било установено при проверка в базата данни на Интерпол.

„Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно”, уточни тя.

„Отново чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях”, обясни вътрешният министър.

Статутът на Бююк

По думите й, преди второто дело Бююк е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут. По време на процеса е имало уверение от негова страна, че ще се възползва от статута, ако има положително отношение на съда. След отказа за екстрадирането се отказва от това право и на практика от април месец досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си.

Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, е недопустим, смята Бъчварова.

Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството, добави министърът. По думите й, Бююк е предаден с протокол на турските власти със спазване на всички процедури. По време на пе=редаването не е присъствал омбудсман.

„На границата нелегално всеки ден минават граждани, които задържаме. За всеки един от тях, който откаже да подаде молба за уреждане на статута си, след необходимите проверки се прилагат същите мерки. От началото на година има 30 такива мерки. Той е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда“.

Ще ни върне ли Турция шофьора убиец на мотористи

„Не сме търгували това решение по никакъв начин“, отговори Бъчварова на въпрос дали пък Турция ще ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи у нас и избяга, докато беше под домашен арест.

„Направили сме необходимото турският гражданин, който уби двама души при катастрофа, да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан”, каза тя.

- реклама -