Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

Външните министри от ЕС са се съгласили да започнат преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване, засега без дата

Външните министри на ЕС постигнаха днес „политически договор“ за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, но без определена дата засега.

Това предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

От властите в Тирана се иска да покажат още резултати в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност и да подобрят условията за произвеждане на избори и избирателните закони.

Това твърдят европейски дипломати, които следят видео заседанието на външните министри на ЕС.

Очакваното днес решение за „политическа зелена светлина“ за преговори със Скопие и Тирана трябва да бъде потвърдено от Европейския съвет по-късно тази седмица.

Европейски медии твърдят, че окончателното съгласие е постигнато снощи, след като Франция, Испания, Нидерландия, Дания и Германия внесли допълнителни положения в предложеното решение, което ще бъде потвърдено на срещата на високо равнище на ЕС.

Уважени са исканията на Гърция да бъдат внесени гаранции, че ще бъдат спазвани правата на гръцкото малцинство в Албания и то няма да бъде дискриминирано при вписването на имуществото му в кадастрите.

Съгласуваните решения съдържат и становища за новата методология на процеса на преговори за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

- реклама -