Токио 2020, МОК, Олимпиадата, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вадят щангите от Олимпиадата заради допинг

Вдигането на тежести може да бъде извадено от Олимпиадата през 2024-а година. Това обяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Причината са проблемите на Международната федерация по вдигане на щанги. В нея скандалите с допинг се случват твърде често, а освен това често има обвинения в корупция. Спорният президент Тамаш Аян напусна поста си, но това не спря хаоса. Преди три месеца Световната анти-допинг агенция (УАДА) обяви, че 18 щангисти от 6 страни са заподозрени в това, че са фалшифицирали пробите си. Освен това УАДА разкри двойници на атлети, които дават допинг проби вместо тях.

„Ситуацията е все по-неприятна и сложна. Федерацията игнорира идеите за задължителни промени. И то въпреки всички наши предупреждения“, заяви Бах.

Вдигането на тежести е най-успешният спорт за България на Олимпиадата. Нашите тежкоатлети има 12 златни медали, 16 сребърни и 9 бронзови. Националният отбор има и едно сребро в женското вдигане на тежести.

Бризбън фаворит за Олимпиадата през 2032

МОК обяви и че Бризбън е предпочитаният кандидат за домакин на игрите през 2032 г. МОК препоръча „целенасочен диалог“ с австралийския град и страната. Сред другите кандидати са Будапеща, Доха, все още необявен град в Китай е рурския регион в Германия.

Австралия прие две Олимпиади досега – през 2000-а в Сидни и през 1956-а в Мелбърн.

През 2019-а МОК промени процеса на кандидатстване, за да улесни градовете и да намали разходите им. Така вече няма кампании преди гласуването, както се случваше досега.

Следващата Олимпиада е в Токио, после Париж (2024) и Лос Анджелис (2028).

- реклама -