хлебарки

В Китай има ферми за хлебарки, отглеждат ги за деликатеси и козметика

Докато фермерът Ли Бинкай отваря вратата на фермата си за хлебарки в югозападен Китай, към лицето му се носи насекомо с размер на стрела.

Той го премахва с досаден жест от челото си и го хвърля обратно в тъмната стая, където живеят около 10 милиона негови събратя. Шестокраките същества може да са нещо, което повечето хора не понасят, но Ли и други развъдчици в Китай виждат в тях бизнес ниша.

Някои продават хлебарки за медицински цели, като храна за животни или за да се отърват от хранителните отпадъци.

Ли ги отглежда за нещо друго – като храна за човешка консумация

Ресторант надолу по пътя ги предлага на по-авантюристичните си клиенти запържени в известния пикантен сос Съчуан.

„Хората не вярват, че е вкусно, докато не го опитат“, казва Ли, докато поставя живо насекомо в устата си.

Periplaneta americana са един от най-големите видове хлебарки и се консумират за различни заболявания: стомашни язви, проблеми с дихателните пътища и дори просто като тонизиращо средство.

„Най-големият ефект от хлебарките е, че те имат голям имунитет, поради което хората ще усвоят ползите от тях, след като ги изядат“, казва Ли, отбелязвайки, че в Китай хлебарките са наречени „малките юнаци“, защото могат да живеят дни, дори и след като ги разрежеш наполовина.

Сгушено на края на покрити с бамбук планини в Йибин, съоръжението на Ли е бивша ферма, приблизително с размерите на игрище за бадминтон. Прозорците са запечатани с мрежа, за да се предотврати всякакво бягство.

В помещението се поддържа топло и влажно, с миризма, наподобяваща неизсъхнали дрехи. Храната им е смлени царевични, плодови и зеленчукови люспи върху малки тави. Не им се дава нищо синтетично.

Миналата година собственикът на фермата е продал един тон изсушени хлебарки на фармацевтична фабрика за близо 13 хиляди долара.

- реклама -