сертификат, депутати, комисия, здравеопазване, Възраждане, заседание, предложение
сн. БГНЕС

В Белгия се очаква сертификатите за COVID-19 да отпаднат до края на март

До края на март в Белгия може да се очаква отпадане на сертификатите за ковид, съобщи представителят на управляващата коалиция Беноа Пиедбьоф.

Той поясни, че нуждата от документа се изчерпва, защото вече 90 на сто от пълнолетните в страната са ваксинирани и едва ли ще има повишение на този брой заради изискването за сертификат за достъп до обществени места, предаде БТА.

По неговите думи приложението на сертификатите не е ограничило разпространението на болестта. Според него не е необходимо да се продължава с намеренията за въвеждане на задължителна ваксинация.

Той отбеляза, че страната ще остане в готовност за бързо връщане на изискванията за маски и други мерки за безопасност, ако наесен епидемичните показатели се влошат.

По най-нови данни броят на новозаразените в страната намалява с 40 на сто в сравнение с миналата седмица, а броят на починалите същевременно нараства с 25 на сто (до 37 на ден).

Броят на приетите в болница спада с шест на сто, а на настанените в спешно отделение расте с девет на сто за последната седмица.

Предстоящото решение за сертификатите е свързано с употребата им в Белгия и не засяга приложението на документите при пътуване в ЕС. Миналата седмица Европейската комисия предложи за пътуване сертификатите да се ползват до юни догодина.

- реклама -