сн. БГНЕС

В Англия забраниха на хората с алергии да се ваксинират срещу COVID-19

Още през първия ден от ваксинационната кампания срещу COVID-19 във Великобритания двама души са показали признаци на анафилактичен шок.

Затова Британската агенция за регулиране на здравните продукти MHRA излезе със становище, че ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора, които в миналото са имали значителни алергични реакции към лекарства, храни и други ваксини.

И макар реакциите да са били много по-леки от характерните за най-тежката форма на алергична реакция – анафилаксия, които обикновено включват кожен обрив, задух и спад на кръвното налягане, медицинските надзорници са решили да забранят на този етап ваксинирането на предразположени към алергии.

Те съобщиха, че и двамата засегнати са служители на британското здравеопазване NHS. Имат история на сериозни алергии и затова носят със себе си адреналинови писалки. Възстановяват се добре след поставената им във вторник ваксина. От MHRA обясняват, че реакции като при тях са необичайни, но се случват и при други ваксинирания, включително срещу грип. Не са били наблюдавани по време на клиничните изпитания на продукта на “Пфайзер” и “Байонтек”, в които са участвали над 20 000 души, но това може да се дължи и на факта, че по принцип в такива тестове не се включват предразположени към тежки алергии лица.

Ваксинирането във Великобритания срещу коронавирус ще продължи, като освен в 70-те големи болници в страната  дози ще се доставят и до  кабинетите на първите 200 лични лекари от следващата седмица. Правителството планира до края на годината да осигури 5 млн. броя, които ще стигнат за ваксинирането на 2,5 млн. души. Сред тях ще са медици на първа линия, обитатели и персонал на старчески домове и хора над 80 г.

- реклама -