Увеличават възнагражденията на личните асистенти за хората с увреждания

Депутатите приеха на първо четене удължаване до края на март тази година действието на Бюджет 2021 г, както и бюджета на НЗОК и ДОО за миналата година.

Така плащанията и доходите ще бъдат гарантирани, но няма да могат да бъдат променяни. Това няма да важи за възнагражденията на личните асистенти на хората с увреждания, тъй като народните представители се обединиха, че ще гласуват увеличението на средствата за това на второ четене.

Удължаването на бюджетите от миналата година се налага, след като дълго време нямаше редовно правителство, което да подготви проектите навреме, за да могат да бъдат гласувани преди края на декември, пише „Монитор“.

Онлайн своя глас дадоха депутатите от “Продължаваме промяната” Венцислава Любенова, Калоян Икономов и Никола Минчев, от ГЕРБ-СДС – Десислава Атанасова и Десислава Танева, от ДПС – Мустафа Карадайъ, Пламен Абровски от ИТН и Христо Иванов от “Демократична България”. Част от тях бяха включени в пленарното заседание чрез видеоконферентна връзка, тъй като бяха контактни на заразения с COVID-19 председател на НС Никола Минчев, по време на заседанието на КСНС, проведено в понеделник.

По време на дискусиите днес депутатът от “Възраждане” Елена Гунчева изрази своето възмущение, че чрез удължаване на действието на бюджетите от 2021 г. до март т.г. се замразява увеличаване на средствата, предназначени за заплащане на отработен час по механизма лична помощ на лица с увреждания.

В момента те се определят с коефициент 1,2 от размера на минималната часова работна заплата.

“Това възнаграждение на личните асистенти беше отлагано многократно и ни предлагат днес отново да се отложи с 3 месеца.

В момента отново точно когато цените растат и когато тези хора имат най-голяма нужда от помощ, можем да ги поставим в такова положение, че се чудят как да оцелеят”, заяви Гунчева.

Любомир Каримански от ИТН обаче отговори, че отхвърлянето на този параграф от проекта за удължаване на бюджетите е било дискутирано и е намерило подкрепа в комисията по финанси.

“От коалиционното мнозинство много ясно изразихме позицията, че ще предложим между първо и второ четене параграф 3 да отпадне, така че няма нужда излишно да безпокоим майките на деца с увреждания.

Законът ще влезе с коефициент 1,4 от 1 януари 2022 г.”, допълни Каримански.

От изявлението на депутатата и бивш социален министър от ГЕРБ-СДС Деница Сачева стана ясно, че този въпрос е бил обсъден от парламентарната група и тя също ще поиска параграфът да отпадне и възнаграждението на личните асистенти да бъде увеличено. По нейни думи този въпрос се използва за обществена злоупотреба.

Тя посочи, че от 2009 г. до сега бюджетите за тях непрекъснато нарастват – тогава средствата са били 245 млн. лв., а за 2021 г. – 1 млрд. лв.

“Не бих нарекла заплащането на личните асистенти мизерно”, допълни Сачева, като пресметна, че парите за тях възлизат на малко над 700 лв.

Посочи въпреки това, че е необходимо увеличение. Тя заяви, че смята, че в пленарна зала има абсолютен пълен консенсус за това и не бива темата да бъде използвана с цел извличане на политически дивиденти.

Настимир Ананиев от ПП обаче ѝ опонира. Той посочи, че през 2018 г. точно Сачева е спряла повишението на коефициента на 1,4.

“ГЕРБ постави в тежка ситуация тези хора, сега ще се обявят като техни защитници”, допълни депутатът.

Според Хасан Адемов от ДПС е необходим и нов механизъм, който да определи минималната работна заплата.

Той посочи, че са нужни и промени по отношение на заплащаните часове за личните асистенти по Закона за лична помощ.

В момента те са ограничени до 8, а от ДПС ще предложат те да бъдат увеличени на 12, за да могат да се задоволят индивидуалните потребности на хората с увреждания.

По думите му обаче това няма как да се случи без самите тях и трябва да се чуе техния глас. Той заяви, че за да се защитят правата им са необходими и други промени – осигуряване на възможност за интеграцията им в сферата на образованието и на пазара на труда.

Венко Сабрутев от ПП пък отговори на обвиненията на опозицията, че правителството се бави значително с бюджета, заради което е необходимо да се използва този от Бюджет 2021.

Той посочи, че причините, че сме влезли в рази година без бюджет са напълно обективни. “Правителството беше гласувано преди по-малко от месец.

А бюджетната комисия – последните дни преди коледната ваканция.

Необходимо е време – с гласуването на удължаването на действието на разпоредбите даваме необходимото време да заложат всички мерки за подпомагане и финансиране на различните сектори”, допълни Сабрутев.

По негови думи новият бюджет ще отрази изцяло нова политическа реалност и изцяло нова визия за развитие на България.

Той посочи, че проектът за него ще бъде внесен от МФ до края на месец януари.

- реклама -