Турция привика

Турция привика германски дипломат след митинга в Кьолн

Турция привика висшестоящ германски дипломат, съобщиха от посолството на Берлин ден, след като на турския президент Реджеп Ердоган не му беше разрешено да отправи видеопослание към шествие в негова подкрепа в Кьолн.

Германският „шарже д’афер беше привикан в турското външно министерство“, каза говорителка на посолството.

Още в съботния ден висшите магистрати обявиха, че няма да допуснат обръщение на Ердоган. Според тях подобна проява на чужд държавен глава при вътрешногерманско събитие е в разрез с конституцията и законите на страната.

По този повод турският външен министър Мевлут Чавушоглу написа в туитър, че подобно решение противоречи на принципите за свобода на изразяване на мнения.

Анкара отзова посланика си в Берлин заради шествието в Кьолн

Турция отзова посланика си в Берлин Авни Карсльоглу за консултации. Това действие също е свързано със забраната за излъчване на реч на президента Реджеп Ердоган на митинга в Кьолн.

Протест на привърженици на Ердоган в Германия

Вчера 20 000 привърженици на турския президент Ердоган от цяла Германия се събраха на  площада на десния бряг на река Рейн в Кьолн на демонстрация под лозунга “Да на демокрацията! Не на преврата!”

Проявата започна с минута мълчание в памет на загиналите по време на опита за преврат на 15 юли т. г., както и на жертвите при последните атентати във Франция и Германия.

2700 полицаи охраняват събитието.

- реклама -