Цяла Украйна се тресе! Русия удари мощно с ракети и дронове, хората са в ужас

Цяла Украйна се тресе! Русия удари мощно с ракети и дронове, хората са в ужас. Москва е използвала при нападението комбинация от крилати и балистични ракети, както и дронове.

Противовъздушните системи са унищожили

всички въздушни оръжия при приближаването им към града, съобщи управителят на Киевска област Сергий Попко в Телеграм. Той каза, че според предварителната информация Русия е използвала при нападението комбинация от крилати

и балистични ракети, както и дронове.

Очевидци съобщиха пред Ройтерс, че в Киев и околностите са се чули няколко взрива. Към момента не е известно дали има нанесени щети в околностите на Киев.

Въздушна тревога бе обявена в цяла Украйна малко след 03:00 ч. местно (и българско) време и продължи няколко часа, включително

в граничния район с Полша, отбелязва Ройтерс.

Самолети на Полша и съюзниците бяха активирани като предпазна мярка, съобщи Оперативното командване на полските въоръжени сили в социалната мрежа „Екс“.

Същевременно губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че един цивилен е загинал, а трима са били ранени при украински обстрел на град Шебекино, предаде Ройтерс.

Шебекино е град с 40 000 жители,

разположен близо до границата с Украйна, на по-малко от 100 км от Харков, който е вторият по големина украински град.

Според Гладков украинските ракети са нанесли щети на шест къщи и 11 блока. Ройтерс не може да потвърди непосредствено тази информация.

И двете страни в конфликта твърдят, че

не извършват атаки срещу цивилни.

В Одеса се чуха силни взривове след три минути от обявяване на тревогата. Сирените бяха задействани в 04.58 часа.

„Жителите на Одеса и Одеска област да се намират в укрития до отбой на тревогата. Заплаха на атака с ракети от Крим“, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Местните канали на Телеграм съобщават

за поразена цел. По предварителна информация е  с ракета Искандер.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район, цитира dariknews.bg.

- реклама -