ЦРУ опитва да получи аудиозаписа от убийството на Кашоги

Кашоги влиза в сградата на саудитското посолство в Истанбул

Директорът на ЦРУ Джина Хаспел, която в понеделник замина за Турция, за да участва в разследването на убийството на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги, се опитва да получи достъп до аудиозаписа, направен по време на неговия разпит, изтезания и убийство в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

По информация на агенция „Ройтерс“, въпреки твърденията на Анкара за наличието на подобни записи, нито САЩ, нито представители на други държави, не са имали достъп до тях.

Според агенцията САЩ и техните съюзници засега не разполагат с никакви доказателства са съпричастност на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман към убийството.

САЩ наказват Саудитска Арабия: отменят визите на убийците на Кашоги

Съединените американски щати отменят визите на саудитците, за които има информация, че са свързани с убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги, заяви във вторник Държавният секретар Майкъл Помпео.

„Тези наказания няма да са нашата последна дума“, добави Помпео.

Австрия привика посланика на Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Кашоги

Посланикът на Кралство Саудитска Арабия е бил извикан в Министерството на външните работи на Австрия във връзка с убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги, заяви външният министър на Австрия Карин Кнайсъл.

„Днес вечерта извиках при мен в МВнР саудитския посланик и го информирах за нашето безпокойство. Ние продължаваме да настояваме за прозрачно и независимо разследване по този въпрос“, заяви Кнайсъл в ефира на австрийската телевизия.

„Аз подчертах, че не става въпрос само за Кашоги. През последните месеци се наблюдаваше вълна от арести, а конкретно през юни бяха арестувани жени, които са участвали в конференции в чужбина и затова аз се поинтересувах в какво ги обвиняват. Не получих убедителни отговори“, подчерта ръководителят на австрийската дипломация.

Кнайсъл обаче отбеляза, че не само посланика, но и официалните лица в Саудитска Арабия, са осъзнали, че са извършили сериозна грешка с убийството на журналиста.