имоти
сн. БГНЕС

Цените на имотите в София растат въпреки Covid-19 кризата

Цените на имотите в София продължават да нарастват въпреки Covid-19, информира „Труд“.

Жилищата в отделните квартали са поскъпнали с между 2,3% и 7,2% за година, показват данни на една от големите компании на пазара на имоти. Цените на двустайните апартаменти са се повишили с около 4% за дванадесетте месеца към края на септември. При тристайните жилища покачването на стойността им е с около 7%.

Броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 хил. евро, продължава да расте и през 2020 г. те още по-уверено доминират пазара. Делът им е 38% от всички, следвани от покупките между 70 хил. и 100 хил. евро, които през 2018 г. представляваха най-същественият процент. Устойчив остава делът на покупките под 50 хил. евро (15%). “Стойността на сделките расте не толкова поради покачване на цената на квадратен метър, а поради промяна в профила на желания имот”, казва брокерът Юлияна Шехерова-Димитрова.

При нас купувачите се интересуват предимно от тристайни и многостайни жилища за собствено ползване. Двустайните имоти се купуват с инвестиционна цел, поради което търсенето при тях е концентрирано в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни по отношение на разпределението и пространството”, пояснява Шехерова.

“Цените на имотите няма да спадат, а ще продължат да нарастват”, коментират брокери. “Епицентърът на днешната криза не е близо до имотите, както беше през 2008 г. Измененията в резултат от събитията сега са по-скоро в профила на клиентите, техните мотиви и начините, по които сключват сделки”, посочват експертите.

Вече има сделки, при които страните се срещат физически едва на етап “стискане на ръце”.

- реклама -