Цените на чадърите и шезлонгите ще варират между 8 и 10 лева

Цените на чадърите и шезлонгите ще варират между 8 и 10 лева. Въпреки изискването от 1 юни концесионерите и стопаните на плажове да осигуряват спасители  и медицинско обслужване на ивиците, посетителите все още са малобройни.

Още по-малко са тези, които се осмеляват да влязат във водата.

Плажният сезон е зависим от времето и реално последните години започва след 15-20 юни -това коментира пред БНР-Бургас Кирил Спасов,

управител на ивиците Созопол-Централен

и Несебър-юг. Спасов отговаря и за най-големите плажове по Южното Черноморие-тези в курорта Слънчев бряг. Цените на чадърите и шезлонгите на петте ивици ще бъдат същите като през миналото лято, посочи той:

„С новите договори всеки един концесионер, подписвайки няма право да променя цената до края на концесията.

Цените по Черноморието варират между 8 и 10 лева.

На т.нар. градски плажове като Созопол и Несебър, цената е 7-8 лева, в зависимост от курорта, а в големите курортни комплекси като Слънчев бряг и Златни пясъци, цената е около 10 лева.“

Ивиците покриват и необходимите изисквания за спасители и медицински екипи.

Набирането на спасители е трудно,

заради сезонността на работата, призна Спасов:

„Слънчев бряг е разделен на три части-Северен, Централен и Южен. Южната част е най-малка-там има 10 поста и 20 спасители. Те имат и сменници, защото няма как всеки ден да са на работа. Така бройката нараства до 25 души.

Другите две ивици са доста големи.

Правилникът казва така-в големите комплекси постовете са разпределени през 100 метра, а в градските плажове са през 150. Така Северен и Централен плаж са с по 21 и 22 поста-съответно 42 и 44 спасителя постоянно през юли и август.“

За малките плажове е различно, но те обикновено са с дължина около километър, съответно това означава 5-6 поста, уточнява Спасов.

Информацията, че цените на плажните

принадлежности в Гърция са завишени за този сезон, няма да доведе до преливане на туристи към Българското Черноморие. Цените там са в евро и винаги ще са по-високи, а нашите плажове като условия по нищо не отстъпват на техните, затова апелирам към българите да ги оценят и рекламират, апелира Кирил Спасов.

- реклама -