Дания, норки, подпочвени води

Труповете на убитите норки може да са заразили подпочвени води в Дания

Разлагащите се трупове на норки, погребани на сметища в Дания след масовото им унищожаване във фермите в страната, може да са заразили подпочвени води.

В началото на ноември датското правителство разпореди ликвидирането на близо 17 милиона норки във ферми заради разпространението на мутиралия щамове новия коронавирус, припомня БТА.

Логистичните предизвикателства пред тази мащабна акция накара властите да погребат част от норките в ями на дълбочина два метра във военна зона в Западна Дания.

По-късно правителството каза, че възнамерява да ги премести оттам, след като част от труповете се бяха появили на повърхността на земята, вероятно вследствие на действието на газове от процеса на разлагане.

В изследване, поръчано от датската агенция за защита на околната среда в края на ноември на Геологическото дружество на Дания и Гренландия и Техническия университет на Дания, се казва, че подпочвените води в района може вече да са замърсени. Авторите призовават властите към спешни действия.

Датската агенция за защита на околната среда не се отзова за коментар пред Ройтерс.

Службата провежда допълнителни проучвания, за да прецени влиянието на масовите гробове върху околната среда, като се вземат и геофизични проби. Резултати се очакват в началото на следващата година.

Преди заравянето на убитите норки властите увериха, че това няма да изложи на риск питейната вода и защитените райони. Местата, където са погребани животните, се охраняват денонощно от хора и животни.

Местните хора се оплакват от рискове за здравето, а медиите пишат за „норки зомбита“.

Междувременно Мерките за частична карантина, които са в сила в 38 датски общини, сред които и трите най-големи града в страната, ще бъдат разширени и ще обхващат вече и тридесетина други общини, в момент, когато случаите на зараза бързо растат, съобщи днес министърът на здравеопазването Магнус Хойнике, цитиран от Франс прес.

Така от ограниченията ще бъдат засегнати близо 60 процента от датчаните. Ограниченията – затваряне на прогимназии и гимназии, барове, ресторанти и културни обекти – ще действат до 3 януари.

За последните 24 часа в кралството с 5,8 милиона население здравните власти регистрираха рекорден брой от 3132 случаи, съобщи на пресконференция министър Хойнике. Той обаче увери, че в Дания епидемията остава „под контрол“.

Стойте си у дома!

Не се поддавайте на желанието да посрещате гости и да сте сред много хора, призова министър-председателката Мете Фредериксен при пристигането си в Брюксел за срещата на високо равнище на ЕС.

Регионите Зеландия (около покрайнините на Копенхаген) и Средна Ютландия от 16 ч. утре ще са обхванати от мерките, обявени в понеделник, които вече засегнаха Копенхаген и предградията му, както и градовете Орхус и Одензе. Тези мерки последваха първата поредица от национални ограничения, въведени в края на октомври, в началото на втората вълна на заразата.

- реклама -