Франция, мерки, коронавирус

„Тренд“: Половината българи не одобряват по-строгите мерки срещу COVID-19

Увеличава се делът на хората, които смятат, че кризата с коронвируса ще продължи. Все още се страхуваме, защото остават много неизвестни.

На този фон обаче, половината от българите не желаят връщането на по-строгите мерки.

Това посочи в ефира на бТВ социологът Анастас Стефанов.
Той  коментира данните от изследване на „Тренд“, направено сред 1 008 души по метода на прякото интервю „лице в лице“, по поръчка на в. „24 часа“, в периода 3-ти – 10-ти октомври.

Според данните, има и части от обществото, които смятат, че мерките, които са преживели през пролетта, не са били релевантни на ситуацията.

Изследването регистрира и поредния спад на доверие в парламента.

„Можем да кажем, че не е изненада за никого. Парламентът страда от хроничен дефицит на легитимност. Последните месеци бяха с изострена кризисна политическа ситуация“, коментира Анастас Стефанов.
Подобни са оценките и за работата на правителството. „Президентът последните месеци се позиционира като остър критик, който надхвърля дори опозиционното говорена на някои политически сили, това му коства част от широката легитимност и го поставя в политическия ъгъл“, посочи социологът по повод данните за работата на президента.
Според Анастас Стефанов при електоралните нагласи разликата между ГЕРБ и БСП не е в рамките на статистическата грешка, а дори и по-малка.

„Следващото управление ще бъде коалиционно, ще трябва да видим коалиция от поне три субекта, а може да се наложи да бъде и по-фрагментирана“, отбеляза той.

Според него има вариант партията „Има такъв народ“ да избере да има парламентарно представителство, но да остане в опозиция и да продължи да се заиграва с ролята си на анти статукво. Вариантите са различни, зависи всяка политическа сила какво поведение ще избере, посочи той.

 

- реклама -