ядрения арсенал

Тръмп: Стената по границата с Мексико ще струва не повече от $ 18 млрд.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че изграждането на стена по границата с Мексико ще струва 18 милиарда долара, или може и по-евтино.

„Казваха, че стената ще струва 40 милиарда долара. Нейната стойност дори няма да се доближи до тази сума. Става въпрос за по-малко от половината от тази сума“, заяви обитателят на Белия дом пред телевизия „Фокс нюз“.

Той обясни, че планините и реките също ще станат естествени бариери. „На тези места стената не е необходима“, каза президентът. „Мисля, че за 18 милиарда долара, или за по-малка сума, ще имаме отлична стена“, каза Тръмп. „Сега създаваме прототипи, след това ще направим избор.“

Стена по границата с Мексико е едно от ключовите предизборни обещания на сегашния американски президент.

Декретът за нейното строителство той подписа на 25 януари. Дължината на стената трябва да бъде повече от 3000 км. Тръмп многократно е твърдял, че южната съседка на Съединените щати в крайна сметка ще плати за тази бариера, но мексиканските власти категорично се противопоставят на участието си в този проект.

През август администрацията на „Тръмп“ съобщи, че е избрала четири строителни компании за изграждане на модели на стени.

- реклама -