Тръмп Путин честитка

Тръмп и Путин все пак се срещнаха във Виетнам

Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в рамките на срещата на високо равнище на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Дананг, Виетнам.

Двамата приеха съвместно изявление за Сирия, подкрепено от руския външен министър Сергей Лавров и от държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън.

В него те потвърдиха важността от наличието на зони на деескалация в конфликтната страна.

„Президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп отново подчертаха важността на зони за деескалация като временна мярка за намаляване на насилието в Сирия и изпълнението на споразуменията за прекратяване на военните действия, което да подобри достъпа до хуманитарна помощ и да създаде условия за окончателно политическо решение на конфликта“, се казва в текста на декларацията.

Путин и Тръмп припомниха също своя ангажимент за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия и призоваха за увеличение на хуманитарната помощ за азиатската държава. Според тях кризата в страната няма военно решение и напредък трябва да се търси спрямо резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Двамата лидери декларираха също решимостта си да ликвидират „Ислямска държава“ в Близкия Изток.

Путин и Тръмп приветстваха сключването на 8 ноември в Аман на меморандум между САЩ, Русия и Йордания, в основата на който е прекратяване на огъня в южната част на Сирия. Контролът върху споразумението ще продължи да изпълнява с участието на експерти от трите страни.

Руско-американските контакти в рамките на срещата на АПЕК станаха основната интрига в Дананг

След като първоначално бе съобщено, че Путин и Тръмп ще имат среща в рамките на форума, по-късно стана ясно, че екипите на двамата държавни глави не са успели да договорят време, което да е подходящо и за двамата.

Разговорите на Владимир Владимирович с американският президент идват на фона на обтегнатите отношения по остта Вашингтон – Москва заради предполагаемата руска намеса в изборите.

Срещата на Путин и Тръмп във Виетнам е втората след встъпването на новия президент на САЩ.

Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество е регионална икономическа организация със седалище в Сингапур, създадена през 1989 г. в Канбера по предложение на министър-председателите на Австралия и Нова Зеландия.

- реклама -