Лилия Йотова:

Топ фотографът Лилия Йотова пред FN: Фотографите са новите летописци, те пишат историята в снимки

Българската Асоциация на професионалните фотографи вече е член на Федерацията на европейските професионални фотографи

Лилия Йотова се занимава професионално с фотография повече от 15 години. Започва във водещата фотографска агенция Булфото. Десет години работи като фотограф в една от най-големите медийни групи в България – СББ Медия. Снима за списанията Harper’s Bazaar, Elle, National Geographic, Cosmopolitan, National Geographic Kids, Story, Блясък и други.

В портфолиото си Лилия Йотова има над 200 корици на списания

Най-голямо удоволствие й доставя снимането на сценични изкуства – концерти, спектакли, театри, балет, опера и ревюта. Председател е на Асоциацията на професионалните фотографи. Член е на Съюза на българските журналисти. Лектор по фоторепортаж в Арт Колеж – София. Член е на международната група Women in photography. Ментор по фотография в Международните награди на Херцога на Единбург в България.

FN: Последния път когато си говорихме ти беше на кръстопът. Разделяше се с работното си място и ми каза, че това не те натъжава – напротив дава ти стимул да търсиш нови предизвикателства и проекти. Две години по-късно те намирам като председател на Асоциацията на професионалните фотографи и преподавател в Арт колежа по екранни изкуства. Как се чувстваш сега?

Лилия Йотова: Точно така беше. След 10 годишната ми отдаденост на работа като фотограф в медиите, смених съвсем мъничко посоката. Концентрирах усилията си върху няколко нови проекта. Единият е подготвян отдавна, но точно преди две години дойде на дневен ред. Създадохме Асоциацията на професионалните фотографи на 26 март 2016. И започнахме усилено да работим в тази област. За две години имаме страхотни постижения – подписахме меморандум за сътрудничество с чуждестранна фотографска асоциация, организирахме изложба на тeхни фотографи у нас, последва изготвяне и представяне на наша изложба „Древни традиции и обичаи от България“ в чужбина, която започна от Русия и след това бе експонирана още в Татарстан, Унгария и Италия.

Бяхме партньори на няколко конкурса, получихме покана и направихме календара на Уницеф за 2018 година и така нататък.

Второто направление, по което работя, е Арт Колежа по екранни изкуства. Вече две години работя с млади и талантливи хора там. Опитвам се да им предам синтезирано целия мой опит, да ги запаля и увлека в това изкуство и да им създам едни практични умения, които да използват в бъдещите си практики. Работата със студентите ме зарежда и ме развива. Мога да кажа, че аз научих два пъти повече неща от тях, докато се подготвям за техните часове.

Освен тези два проекта, работя и по други. Направих си мъничко фотостудио, с професионално осветление и фонове, използвам го за детски, бебешки и семейни фотосесии. Важно е да спомена, че организираме такъв фотокът на 31 март и 1 април в Парадайз център, София ивент център, по време на форума за бременност и детско здраве. Така че всички желаещи могат да заповядат!

Доста често снимам корпоративни събития, правя делови бизнес портрети, които напоследък са важен елемент при представянето на лидери, директори, екипи на фирми и т.н

FN: Поводът по който те потърсихме е, че българската Асоциация на професионалните фотографи вече е член на Федерацията на европейските професионални фотографи, което само по себе си е голямо признание за работата, която сте свършили. Как стигнахте до тук? Разкажи ми за пътя…

Лилия Йотова: Много сте бързи, току-що се връщам от Ирландия с тази новина. Мога да кажа, че това е най-трудно постигнатия успех до тук. За Федерацията разбрахме от наши чуждестранни колеги и партньори. В нея могат да членуват асоциации от държави от Европа (не само от Европейския съюз). Защо толкова много искахме да влезем в тази Федерация? Защото това ни дава възможност да работим на международно ниво, да сертифицираме нашите членове по международни стандарти, да обменяме опит и добри практики, да презентираме българските фотографи в чужбина, да поддържаме едно високо ниво на качество на предлаганите услуги. Асоциацията (АПФ) гарантира за професионализма на своите членове и за да влезеш в нея никак не е лесно. Членството във ФЕП пък дава допълнителна стойност и гаранция за качествата на фотографите. И едно признание на международно, и то много високо ниво.

Във ФЕП членуваха асоциации от 29 европейски държави, след проведеното общо събрание в Ирландия, членовете им се увеличиха с още 3. Но трябва да знаете, че там не се приемат всички наред и има доста отхвърлени кандидатури. Фактът, че успях да представя българската асоциация подобаващо и да накарам 29 представители в управляващия орган да гласуват за нас, ме прави изключително горда и щастлива. Бях подготвила презентация на английски език. Беше много трудно, почти като държавен изпит или защита на дипломна работа. Отговарях на множество уточняващи въпроси, зададени от представители на различни държави. Отне повече от 4 часа. Накрая, когато ни поканиха отново в залата, беше изключително напрегнато. Съобщаваха резултатите един по един, и когато обявиха че българската асоциация е приета, залата избухна в аплодисменти. Това е невероятно. Там нямаше нито един човек, който ни познава, нито един българин, нищо, което да е нагласено, да е помогнало или съдействало.  Отчитам това като голям успех, защото всичките 29 държави ни гласуваха доверие единодушно. Сега нашата асоциация представлява България в тази федерация и това ни прави фактор във фотографската общност и среди. И ни задължава да ставаме все по-отговорни към всичко и да поддържаме висок стандарт, качество и етика.

FN: Какви цели си поставяте като организация?

Лилия Йотова: Ние имаме доста цели и то много амбициозни. Първата и най-важна е да обединим професионалните фотографи в една общност, за да се отстояват общи интереси и да се търсят общи права. Искаме поставим критерии, правила, етични норми и стандарти за качество, които да ни отделят от всички хора, снимащи с телефони, апарати, камери и тн.

Искаме да работим върху изграждането на положителен имидж на професията фотограф, защото всъщност фотографа е много важна фигура за работата на всяка една организация, институция, дейност и тн. Фотографите са новите летописци, те пишат историята в снимки. И е необходимо към тях да се отнасят с достатъчно уважение и респект. Те не са обслужващ персонал. Те са експерти.

Една от изключително важните цели е работата в областта на авторското право и сродните му права, неговата защита, защитата на трудовите и социалните права на фотографите. В тази област сме си поставили амбициозната задача да направим медийни кампании, които да обяснят на всички хора, ползватели на снимки, какви са правата и задълженията им. И как снимките, които намират в интернет, не са безплатни. Няма такъв автор: Интернет или Гугъл. Авторът си е физическо лице и има име. И има и неотчуждими права. И други видове права има. На тази тема може би ще подготвим една конференция заедно с българската адвокатура.

Искаме да създадем и музей на фотографията в София. Мисля, че не е невъзможно, а и това може да стане едно много притегателно място както за туристи, така и за столичани. С много от колегите от асоциацията пазим стари уникални снимки на български фотографи, които вече са си отишли, но творчеството им е безценно. Пазим поредици от списания, литература на фотографски теми и тн. Целият този архив сме готови да го дарим на един бъдещ музей на фотографията.

FN: Фотографията като че ли е предимно мъжка професия. Ти си жена. Как успяваш да се справяш в среда обкръжена предимно от мъже. Предполагам, че голяма част от членовете на асоциацията са от противоположния пол.

Лилия Йотова: (Смях) Все повече жени започват да се занимават с тази професия. И то не само с фотография в студио, а и с много по-трудната фоторепортажна фотография, която се осъществява навън, на различни локации и доста често в горещи точки, опасни и непредсказуеми.

Това, че съм жена, рядко има значение в работата ми. С мъжете сме равностойни партньори. Издържаме еднакво натоварване, еднакво напрежение, еднакво дълга продължителност на работното денонощие. Принципно кавалерството е нещо, което все по-рядко се среща, така че това, че си жена не ти дава никакво предимство в тази професия. Наравно си с мъжете.

FN: Защо избра да се занимаваш с това? Ти ли откри фотографията или тя те намери?

Лилия Йотова: Това е моята детска мечта и тази мечта се сбъдна. Е, не веднага, а след известно количество години. Запалих се, когато в първи клас ме записаха на кръжок по фотография в Двореца на пионерите. И от тогава този огън не е угасвал. Имах период в живота си, когато се занимавах с PR, това е другата ми страст, но с течение на времето установих, че фотографията е по-силна и е на първо място. И потвърждавам максимата, „Намери си работа, която обичаш и няма да работиш и ден“. Аз съм влюбена в моята професия и мога с часове да се занимавам, без да усетя как минава времето, без да усетя умора, жажда, глад. Тя ме зарежда достатъчно. И най-хубавото от всичко е, че накрая виждаш резултата от своя труд почти веднага. И това е нещо, което остава във времето за теб, за поколенията, за историята.

FN: Заставала ли си от другата страна на обектива? И това харесва ли ти?

Лилия Йотова: Да, заставала съм. Камерата ме обича точно толкова, колкото и аз нея. Мога смело да кажа, че имам много добри попадения и пред обектива. Експериментирам от време на време. Отпред заставам, когато считам, че има важен момент или състояние, което да се запечата. Но предпочитам да съм човека зад обектива.

FN: Има ли някой или нещо, което ти е най-любимо за снимане?

Лилия Йотова: Да. Всеки фотограф има. Аз обичам да снимам най-много две неща – сценични изкуства (концерти, спектакли, балет, театър) и деца.

Сцената е нещо изключително. Комбинация от светлини, мултимедии, декори, изпълнители, музиканти, еуфория, емоции, вживяване, многохилядна публика, екстаз, изкуство, неповторимост на момента, краткотрайност, очакване, изненада…  В повечето случаи съм на една ръка разстояние от световно известни артисти. Интересни са ми, искам да покажа таланта им, творчеството им, тяхната уникалност. Успявам за няколко минути, през които ни разрешават да снимаме, да попия всичко най-съществено както от човека отпред, така и от музиката, декорите, спектакъла. Обичам я тази сцена!

И децата обичам. Толкова са естествени, истински и непринудени. Там няма фалш и поза. Достатъчно е само да ги предразположиш да се отпуснат и можеш да създадеш истински шедьоври на изкуството, които не могат да се повторят.

FN: Случвало ли ти се е да снимаш нещо, което не харесваш, не ти е приятно, дори откровено те дразни и какво правиш тогава? Все пак трябва да си свършиш работата?

Лилия Йотова: Както казваше един мой колега фотограф, ние сме по радостните събития, не снимаме трагедии, убийства, погребения, страдание, катастрофи,смърт и т.н. Аз съм лайфстайл фотограф, старая се да снимам само позитивни неща, хора и събития и да показвам светлата и красива част на нещата. Защото ако не ми е приятно това, което правя, то веднага се отразява във снимките. И крайният резултат няма да е добър. Затова гледам да си подбирам обектите и събитията, да подхождам спокойно към тях, да не проявявам никакви негативни емоции и да търся винаги красивото и доброто.

FN: Снимала си много известни и не толкова известни хора. Какво най-често се опитват да скрият от обектива хората?

Лилия Йотова: Много често хората се притесняват от обектива, защото искат да видят накрая резултат, който ще им хареса. Казват, че имало нефотогенични хора. Аз твърдя, че това твърдение не е вярно. Всеки човек е красив сам по себе си и в това е майсторството на фотографа – да изкара индивидуалната красота на показ. Има си начини и средства моделът да изглежда добре на снимка. Обикновено хората виждат себе си най-често в огледалото, тоест фронтално, в анфас. Поради тази причина, повечето са свикнали с този свой образ и харесват да се виждат в тази проекция, на нивото на техните очи. Ако се видят в профил, не винаги биха се харесали и то не защото изглеждат зле, а защото рядко се виждат от тази позиция.

Лени Кравиц, сн. Лилия Йотова

Известните хора имат повече опит със снимането и затова си имат вече изградени навици, знаят какво търсят като краен резултат и затова често ще чуете, че си харесват повече левия или десния профил или че имат други изисквания относно снимките. Това не е каприз, а начин на работа и аз уважавам хората, които ценят времето и се стараят да не го пилеят с безцелни експерименти.

Така че, работя много добре и лесно с известните хора, и също така успешно и с неизвестните. За мен всички са най-вече хора, интересни и красиви, всеки по свой собствен начин.

FN: Имаш двама сина. Някой от тях снима ли? Учиш ли ги на това.

Лилия Йотова: За момента не показват влечение към фотографията. Не искам да правят нищо насила, всеки сам трябва да избере своя път и призвание. Показвам и ги уча, но без претенции за продължаване на моето дело. Те сами ще преценят. Оставам отворена към техните желания и мечти. Държа много на свободата при взимане на решения и не осъществявам натиск. Времето ще покаже.

- реклама -