Тръмп, Байдън, избори, демократи, граждани, демокрация

Тончо Краевски за FN: Изборите в САЩ показаха поляризацията на американското общество

Изборите за президент на САЩ тази година се оказаха необичайни. Не толкова със забавената процедура по преброяването, колкото с високата избирателна активност и поведението на президента Тръмп. Процесите, които протекоха в изборната надпревара извадиха на показ дълбокото разделение в американското общество по основни въпроси като например пандемията от коронавирус. „В Америка изборът е свещен“, каза преди дни Джо Байдън.

Дали обаче и тази „свещена крава“ беше принесена в жертва на политическите амбиции? Развръзката все още предстои!

Снимка: Фейсбук

Какво се случи на практика на тези избори, има ли опасност за демокрацията в най-развитата демокрация и какво казаха американците на своите политици? С тези въпроси се обърнахме към международния анализатор Тончо Краевски. Вижте експертния му коментар!

––––––––––––-

– Изненада ли ви нещо много на тези избори в САЩ? Какво се опитва да каже Американския народ на своите политици с този вот?

  • От гледна точка на поведението на избирателите от предишни избори – тези не са много изненадващи. Джо Байдън успя да върне голяма част от щатите, които Хилъри Клинтън по скоро по изключение загуби. Говорим за традиционно сини щати като Мичиган. Той върна до пълен обем представянето на демократите там.

Това, което показаха американските граждани е, че са притеснени от начина, по който администрацията реши да подходи към пандемията. Защото колкото и да живеем в епоха на пост истина и информационен хаос, все пак хората виждат, че има такава пандемия и тя застрашава сериозно здравето им, и здравната система се затруднява, а администрацията очевидно неглижира този проблем и се държи сякаш той ще отмине от самосебе си. Окуражава почти конспиративни теории, че този вирус е лъжа, че няма нужда да се носят маски.  И не само не прилага строга карантина, но и окуражава хората да не спазват мерките.

Ние виждаме, че избирателите на Тръмп отиват физически до секциите, а тези на Байдън предпочитат дистанционния вот. Това има последствия в начина, по който се броят гласовете.

– Как ще коментирате безпрецедентната избирателна активност на американците и много близките резултати?

  • Избирателната активност е най-висока в историята. Първо за това има демографска причина – населението на САЩ никога не е било толкова многобройно. Това е една от малкото развити държави, която продължава да има положителен прираст на населението, главно заради имиграцията.

Второ, избирателната активност се дължи на поляризацията в американското общество през последните четири години. Не на последно място подклаждано от самия президент.

Става дума за много голяма мобилизация, включително при републиканците. Сега Тръмп ще вземе повече гласове номинално, отколкото преди четири години. Но особено голяма е мобилизацията при демократите, които през 2016 г. имаха силно поляризираща дори за тях фигура – тази на Хилъри Клинтън. Тогава милиони от тях предпочетоха да не излязат да гласуват, тъй като не я харесват, а и вярваха, че тя така или иначе ще спечели, защото срещу нея стои Доналд Тръмп, който тогава не изглеждаше сериозно.

През последните четири години те имаха възможност да изпият горчивата чаша от последствията от това нехайство и сега се мобилизираха да гласуват за кандидат, който иначе не блести с кой знае какво. И е не по-малко корупционно обвързан от Хилъри Клинтън и изобщо не го харесват, но се мобилизираха тотално, за да изгонят Тръмп от Белия дом.

– Т.е. казвате, че това е по-скоро наказателен вот към Тръмп, отколкото „За“ Байдън?

  • Вотът на демократите е ПРОТИВ Доналд Тръмп, цялата демократическа база се мобилизира да гласува против него, включително хора, които са доста по-леви и смятат Байдън и Клинтън за корпоративни демократи, които са много корумпирани, много десни.

Въпреки това привърженици на Сандърс, на когото Клинтън открадна номинацията преди четири години, сега излязоха да гласуват от принципни съображения, за спасяване на републиката. Демократите постигнаха мобилизация на собствения си електорат, каквато не можаха да направят преди четири години заради скандалите вътре в партията.

– Да, но близките резултати не показват ли, че въпреки тази мобилизация демократите не могат още да преборят републиканците?

  • В момента, чисто като номинален вот, 3-4 милиона гласа има в повече за Байдън. Не че това има значение за избирателната система. Има два щата, в които Байдън догонва Тръмп и това са Джорджия и Пенсилвания, където разликата е няколкостотин гласа. От друга страна Тръмп догонва Байдън в Аризона и Невада. От тези състезания зависи изхода на надпреварата.

Задачата на Тръмп е много сложна позиция – той трябва да спечели всичките. Тръмп има много тесен път за влизане в президентството, който минава през един сценарий. Докато възможностите за Байдън са няколко. И това е най-вече защото Тръмп не можа да задържи щатите, в които спечели срещу Хилъри Клинтън с много малка разлика, благодарение на ниската активност на демократите. Например в Мичиган, който беше обърнат драматично тези дни. Както и Уисконскин. Което се дължи на това, че той не направи нищо през последните четири години, за да разшири традиционната база на републиканците. Тръмп разчиташе на ниската активност от другата страна.

сн. БГНЕС

– Според мнозина анализатори тези избори ще бъдат решени в съда. Има ли вероятност за подмяна на вота?

  • Изборите не могат да бъдат решени в съда – той може да разреши или не повторно преброяване. Републиканците знаеха с голяма доза истинност, че няма да могат да спечелят тези избори. Още преди един месец Стив Банън (пропагандист и политически съветник на Тръмп) обяви на събитие на младите републиканци какво точно ще направи Тръмп и той го направи. Той каза, че Тръмп ще обяви победа още вечерта преди каквито и да било резултати, и ще обяви, че води, защото ще бъдат отчетени гласовете само на хората, гласували физически по урните, а пощенският вот ще излезе няколко дни по-късно.

Което означава, че ще се получи нещо, наречено red mirage (червен мираж-б.ред). Т.е. ще се създаде  впечатление, че Тръмп води и той ще обяви победа докато води, а после, когато Байдън догони, Тръмп да обяви, че изборите са фалшифицирани и да прати армия от адвокати, което той вече направи, и да поиска да се спре преброяването. Т.е. да се спре дотам докъдето той води и да спрат да броят гласовете.

Тази стратегия разчита на това, че съдилищата ще сътрудничат на администрацията.  И най-вече Върховния съд. Той разчита на това, че той е назначил няколко съдии и, че републиканците имат мнозинство.

Но аз мисля, че тези съдии за това са назначени там до живот, за да могат да взимат именно такива решения, които не са партийни. Така мисля.

– В този смисъл, кога във времето може да се очаква да бъде обявен окончателно легитимния президент на САЩ?

  • Зависи до каква степен, чрез серията от дела, които завеждат адвокатите на Тръмп, ще успеят да саботират преброяването. Ако не успеят в това, би трябвало до средата на декември всички електори да са изпратени от съответните щати и избирателната колегия да направи избора на президент.

– Какво е състоянието на демокрацията зад океана?

  • Състоянието на демокрацията е двояко. От една страна безпрецедентно високата активност на изборите показва, че гражданите на Съединените щати вярват, че все още те са суверена или проверяват дали са суверена в тази държава. И имат вяра, че могат да сменят или поне изберат своето правителство. Това показва сила на демокрацията в САЩ.Байдън, бюлетини, броене, съд

От друга страна реакцията на администрацията е тревожна.

Защото тя очевидно имаше план какво ще прави ако загуби изборите. И в момента, в който тръгна да ги губи излязоха да обявят (в разрез с всички демократични конвенции в САЩ), че Тръмп печели без да е спечелил нищо. И оттук нататък ще се води партизанска война в съдилищата, при изборните секции и т.н., за да се открадне победата по някакъв друг начин.

Имайте предвид, че администрацията на Тръмп вече е преминала много червени линии. Най-вече с безпрецедентно политизиране на държавната администрация – т.е. администрацията, която по силата на столетна традиция трябва да бъде непартийна, кариерна, има институционална памет и т.н. В момента има десетки високопоставени служители, които буквално в разрез със закона заемат длъжностите си, заемат няколко длъжности в различни институции и биват селектирани на база своята лоялност към президента, а не на база доколко отговарят на изискванията за заемане на тези длъжности.

Освен това с изпълнителна заповед от миналия месец Тръмп създаде условия за политизиране и на останалата част от администрацията надолу по веригата, като въведе клас, който да позволи политически назначения. Това е още една типична конвенция на американската република, която е нарушена в момента. Същото е в службите за сигурност, в армията и другаде. Въпросът е дали американската демокрация е, ако Тръмп е загубил изборите, е дали съдиите, службите и изобщо администрацията ще могат да го помолят да напусне.

– Ако Байдън победи…какви кардинални промени очаквате в политиката на САЩ във вътрешнополитически план и във външната политика?

  • Не може да се говори за кардинални промени. Най-вероятно можем да очакваме някакво връщане назад на някакви изпълнителни заповеди, направени от Тръмп, които трайно са променили структурата на държавната администрация. Това очаквам най-вече. Оттам нататък кой знае каква промяна не може да се очаква, защото все още има паритет и потенциално републикански превес в Сената – някаква много сложна и консенсусна конструкция за управление ни очаква.
- реклама -