Тома Биков, Христо Иванов, Румен Радев, политическа криза

Тома Биков за FN: Президентът излезе от полето на политическия играч и влезе в полето на политическия зрител

Днес президентът Радев направи обръщение към нацията. В него той намекна, че не е съгласен с мерките, които правителството взима по отношение на борбата с коронавируса. Премиерът Борисов коментира, че ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от това в цял свят, нека наложи вето на Закона.

Тома Биков ГЕРБ

Какво точно каза или не каза държавният глава? За тълкувание се обърнахме към депутата от ГЕРБ Тома Биков. Вижте неговото мнение:

––––-

– С какво усещане останахте след обръщението на президента днес?

– Целта на президента с това изявление днес беше да влезе в новинарския поток. Проблемът е, че не даде възможност за никаква новина. Прави впечатление, че през последния месец той е напълно дезориентиран в ситуацията. Радев не прави нищо по различно, от това което правеше в последните три години. Въпросът е, че контекстът в момента е сменен и няма нищо общо с този преди три години. Смятам че, това изявление беше неловко. Не виждам никаква дълбочина в общите приказки, които изговори. Например, нужна е обективна информация. На фона на това, че доста хора се оплакват от прекалено честите брифинги на оперативния щаб. Да кажеш, че свободата на словото трябва да бъде пазена и да не позволиш на нито един журналист да ти зададе въпрос е малко повече от лицемерие.

– Не останахте ли с впечатлението, че на държавния глава извънредното положение или му пречи или е радетел на неговата отмяна?

– Вие сте принудена да ме питате с какво усещане съм останал. Негова работа беше да направи така, че не да оставя впечатления, а да каже ясно какво мисли. Никой не успява да разбере той за продължаване на извънредното положение ли е, защото това вече е в дневния ред на парламента и то за днес. Никой не успя да разбере той дали е за увеличаване на мерките срещу коронавируса или е за облекчаване на тези мерки. Докога той предлага да продължи извънредното положение? Той не казва всички тези неща, защото се страхува да поеме отговорност в тази ситуация.

Практически той излиза от полето на политическия играч и влиза в полето на политическия зрител. Това, което той каза днес може да го каже  абсолютно всеки човек, който спрете на улицата и го попитате какво мисли. Дори хората може и да кажат далеч по-смислени и конкретни неща.

– А лозунга мизерията не е спасение от вируса?

– Това са опити да се имитира талантливия стил на Иво Христов. Последният произвеждаше добра публицистика през политическото говорене на президента, то сегашният му екип произвежда лоша такава през речите на държавния глава. Съвсем друг въпрос е, че един президент не би трябвало да бъде публицист, а да бъде най-малкото политик. Когато става дума за толкова тежка криза, като тази в която се намираме в момента, която ще има своите дълбоки очертания в бъдещето, президентът е именно институцията, която трябва да бъде на първа линия. Президентската институция в България е така конституирана, че тя става изключително важна по време на криза. В добри времена президентът може и да не прави нищо, но по време на криза той е длъжен да предприема преди всичко политически действия.

Ако ви прави впечатление, в тази най-тежка криза в мандата на Румен Радев, той дори не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност. При положение, че свикваше този орган под път и над път през 2-3 месеца, във времена, в които изобщо нямаше криза и опасност за националната сигурност. А сега вече е късно – бойните действия се водят и няма място за изясняване на позиции.

– Обръщението на президента прозвуча като партийна агитация, съгласен ли сте?

– Не мога да разбера наистина каква е целта на президента Радев. Ако това е някаква предизборна кампания, то той я води изключително неуспешно. Първо я води много рано – има много време до президентските избори, второ, я води недобре. Вече четири години той не може да разбере, че политиката не е само политическо говорене. Политиката е и действие, а политическото бездействие унищожава всички красиви думи, които ти измислят съветниците. Ако не произвеждаш политически действия и то във важни за страната моменти, тези думички нямат никакъв смисъл.

Така че, аз смятам, че ако това е неговата кампания, той ще загуби изборите.

- реклама -