Олимпиада Токио
сн. БГНЕС

Токио пред извънредно положение, Олимпиадата – без зрители

Правителството на Япония се готви да обяви извънредно положение в столицата Токио. Причината е сериозното нарастване на заразените с коронавирус. Очаква се решението да бъде обявено официално по-късно днес. Това означава, че олимпийските игри, които започват след две седмици, ще се проведат без зрители.

Токио обяви 920 новозаразени вчера, което е най-високото число от 10 май насам. Тогава случаите бяха 1010. Преди седмица обаче бройката беше 714 души.

Според Ясутоши Нишимура извънредното положение ще влезе в сила на 12 юли и ще свърши на 22 август. То ще е четвърто за Токио в последните 18 месеца. Нишимура е министър на икономиката и председател на екипа за коронавируса. Очаква се да бъде върната и забраната за продажба на алохол в барове и ресторанти.

През миналия месец Международния оплимпийски комитет обяви, че на състезанията ще има максимум по 10 000 зрители. Всичките щяха да са от Япония.

Иначе в Япония има общо около 810 000 случая на заразени с коронавирус и почти 15 000 смъртни случая. Само 15% от населението на страната е изцяло ваксинирано.

- реклама -