Технологии в помощ на футболните съдии! Какво стои зад VAR и с какво помага?

В бизнес за милиарди, какъвто напоследък е Цар футбол, грешките не са добре приети.

Това с пълна сила се отнася и за съдийските такива.

Все пак, трябва да отчетем, че реферът не може да бъде навсякъде в един и същ момент.

Затова FIFA повика на помощ технологиите

Но, да си го кажем направо… VAR технологията предизвика бурни полемики. Въпреки, че до момента, на Мондиала в Русия системата се справя доста прилично. Технологията не е нова, но тази година за първи път беше въведена като официален асистент по време на Световно първенство.

Какво представлява VAR (Virtual Assistant Referee)?

Екип  от специалисти се помещава в изнесен Video Operation Room (VOR), намиращ се в международния център в Москва, от където се подава телевизионния сигнал. В центъра работят три отделни системи – водещ VAR и три VAR асистента. Независимо къде в Русия се играе мача, „виртуалният съдия“ работи именно в този център, а връзката със съдиите на терен се извършва чрез оптично-свързана система.

33 камери по игрището и две такива, следящи конкретно за засади, предават сигнал към VAR.

8 от тези камери показват изображения на супер забавен каданс. За мачовете на директна елиминация, ще бъдат монтирани по още две такива камери зад вратата за показване на забавени повторения.

Идеята е, че всеки от VAR асистентите следи чрез различни камери ситуацията на терена, информирайки реферите за всяка грешка или пропуснат инцидент или когато съдията сам пожелае помощ.

Асистентите са няколко на брой, като има задължително условие при избирането им – да са настоящи или бивши съдии.

Другата тънка особеност е, че те са там, за да „поправят“ грешка или пък да се намесят при инцидент, който е убегнал на главния съдия на дадена среща, а не просто да се включват при всяка спорна ситуация.

Има четири ситуации, при които те трябва да се включат задължително и да сигнализират на главния съдия:
– при отбелязан гол (дали е редовен)
– отсъждане на дузпа
– червен картон (втори жълт не се разглежда)
– объркана идентичност на даден футболист (жълт или червен картон за грешен футболист).

След като получи информация от стаята с „виртуалните“ арбитри, реферът има право или да приеме решението на ВАР, или пък да отиде до специално оборудван монитор край тъчлинията, на който да разгледа дадената ситуация.

Крайното решение се взима по старомодния начин – винаги от главния съдия.

Когато арбитърът на срещата реши да гледа дадена ситуация на въпросния монитор, той спира играта, но не и ако някой от двата отбора има опасна атака. Спирането става със знак с ръка, очертаващ правоъгълник (видео екран).

Футболистите нямат право да присъстват на видеоповторението, тъй като ако се доближат до зоната на монитора, докато съдията разглежда, той може да им покаже жълт или червен картон.

На практика звучи просто, но в действителност системата е доста сложна. Има примери за грешни решения от страна на рефери, въпреки че са имали достъп до VAR.

Втората голяма иновация, въведена от FIFA, се нарича Електронно представяне и системи за следене (Electronic Performance and Tracking Systems – EPTS).

Тази система, достъпна чрез таблети, дава на треньорите на всички 32 отбора на първенството достъп до статистиката на играчите и видео кадри в реално време.

Всеки отбор в Русия е снабден с три такива таблета – един за анализатор на трибуните, един за такъв на пейката и един за медицинския екип на отбора.

Снимка: FIFA

Видеото от мачовете ще идва с 30 секунди закъснение, заедно със статистически данни за играчите, като процент точни пасове, скорост, единоборства и прочее.

Топката Adidas Telstar

Adidas произвежда официалните топки за световните първенства от 1970 г. насам. Така на всеки форум компанията показва някаква нова иновация в технологията на топката, която почти винаги води до масови оплаквания от страна на вратарите.

Тазгодишната Telstar 18 напомня на първата топка на Adidas за световни футболни финали, но с „чисто нов корпус и панелен дизайн”, който подобрява издръжливостта на топката, както на стадиона, така и на улицата.

Но най-интересният аспект на новата топка е внедрения в нея чип на база Near Field Communication (NFC). Това е същата технология, която позволява на потребителите да се разплащат безконтактно чрез смартфона си, например. Чипът не е поставен в топката, за да има контакт със системите на стадиона. Целта е единствено рекламна. Ако успеете са свържете телефона си с чипа, ще се отвори нова „секретна“ страница с информация за мача, който гледате.

Telstar 18 е произведена в Пакистан и Китай.

 

- реклама -