Търсим на кой да продадем реакторите от АЕЦ „Белене“

България ще търси на кой да продаде реакторите от АЕЦ „Белене“, потвърди днес и енергийният министър Теменужка Петкова. Преди дни премиерът обяви, че на 11 юли заминава на посещение в Иран и ще предложи на страната да купи двата реактора.

„На първо място, ние трябва да проведем разговорите с нашите партньори от „Атомстройекспорт”, след което ще търсим варианти за продажба на готовите реактори. Едната опция е Иран, където „Росатом” също строи подобни атомни електроцентрали“ – каза преди заседанието на парламентарната комисия по енергетика министър Петкова.

Според експерти, освен Иран, България може да предложи обурудването на Индия или Йордания, където в момента се строят централи от типа на АЕЦ „Белене“.

Миналата седмица Арбитражен съд постанови, че България трябва да плати на руската страна неустойки в размер на 1.1 млрд. лева заради замразяването на проекта.

Министърът на енергетиката бе категорична, че окончателното решение за съдбата на реакторите ще бъде взето, след като цялата информация по арбитражното дело бъде анализирана от нашата страна. „Информацията е сериозна, има много приложения, техническа документация, предстои ни много работа. Ще търсим вариант, с който да защитим в максимална степен нашите интереси и който да е взаимноизгоден за двете компании“ категорична бе министър Петкова.

В решението на арбитражът е посочено, че има няколко опции за доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“ –  НЕК да го плати и придобие, да предложим обратно изкупуване от „Атомстройекспорт” или заедно с Русия да търсим трета страна, на която  да го продадем.

- реклама -