Хор

Тайнственото Око на Хор и защо е най-носения амулет по света

Когато стане дума за амулети, които ни пазят от злите сили на света, вероятно няма по-разпознаваем символ от т.н. египетско око или Окото на Хор. Може да го откриете навсякъде – от пазарите на Истанбул, до литературата и киното.

Окото на Хор се носи от милиони хора по света на гривни, медалиони, ключодържатели, има го по картини, правят го като принт върху дрехи.

Защо толкова хилядолетия този символ продължава да действа на човешкото въображение?

Окото на Хор е свещен символ в Древен Египет, за който се твърди, че предпазва всичко, което стои зад него. Изображението на окото е гримирано според египетските обичаи.

Някога то трябвало задължително да се изработва от полускъпоценния камък лапис лазули, който бил високо ценен в древността заради неговия наситено син цвят.

Хор е божество и се смята за първия фараон на Египет. В продължение на 80 години той води битка със Сет. Когато все пак успява да го убие и му отрязва единия крак и тестисите, Сет вади лявото око на Хор. То става символ на победата на доброто над злото и се носи като амулет.

Древните египтяни започнали да поставят окото върху мумиите, изрисували го върху ковчези и по стените на гробниците. Според мнозина те вярвали, че символът може да върне мъртвите към живота.

Окото на Хор било използвано в древността като мярка за измерване на съставки на лекарства

То било разделяно на шест части, които представляват разбиването на окото на божеството на шест парчета. Всяко парче отговаряло за определена мярка и за едно от сетивата на човека – докосване, вкус, слух, мисъл, зрение и обоняние.

 

От него се ражда и единицата мярка, наречена „хекат”. Цялото око се явява равностойно на един хекат, а отделните елементи от неговото изображение са части от този хекат, представени като дробни числа.

Елементите на изображението и техните стойности се отнасят до изредените „чувства”, както следва:

1/64 от хеката се пада на „докосването”,

1/32 от хеката – на „вкуса”,

1/16 от хеката – на „слуха”,

1/8 от хеката – на „мисълта”,

1/4 от хеката – на „зрението” и

1/2 от хеката – на „обонянието”.

Освен това, във все същата египетска система съществувала и единица мярка, наречена „ро”. По дефиниция 320 ро били равни на 1 хекат. Символ на ро се явявала „устата”. Така, с 1 ро се обозначавала една глътка или хапка. На практика, това е смислова връзка с храната.

В днешни дни се смята, че „всевиждащото око“ ще осигури просперитет и дълголетие на своя притежател.

- реклама -