Covid-19, коронавирус, смърти случаи, смъртност

СЗО: Смъртността от COVID-19 по света расте

Броят на случаите на COVID-19 в света нараства за пета поредна седмица, като нарастването на смъртните случаи от вируса също предизвиква безпокойство.

Това каза Мария Ван Керхов, ръководител на техническия екип на отдела за спешни болести на СЗО.

„В момента наблюдаваме ръст на разпространението в четири от петте региона на СЗО. Ръстът е за пета поредна седмица по целия свят. През последната седмица той е 8%“, каза тя.

Според нея през последната седмица само в Европа е имало увеличение на инфекциите с 12%, главно поради британския щам B.1.1.7. Новите случаи са нараснали с 49% в региона на Югоизточна Азия, отчасти обусловени от нарастване на инфекциите в Индия. В региона на Източното Средиземноморие растежът е бил 8%, докато в региона на СЗО в западната част на Тихия океан той е бил 29%, главно поради инфекции във Филипините и Папуа Нова Гвинея.

„Като цяло виждаме тенденция към увеличаване на случаите и това ни тревожи“, отбеляза експертът.

Ван Керхов посочи, че ситуацията се усложнява от натиска, който редица страни изпитват във връзка с искането на гражданите за отмяна на ограничителните мерки, неравномерното разпределение и недостиг на ваксини, както и появата на нови щамове на COVID- 19.

В същото време, според нея, в рамките на шест седмици СЗО е отбелязала спад в смъртността. През последните седмици обаче смъртните случаи отново са започнали да нарастват по целия свят, което предизвиква голямо безпокойство.

Според статистиката на университета „Джон Хопкинс“ към днешна дата починалите от коронавирус са 2 719 703 души, като най-много те са в САЩ и Бразилия

- реклама -