роуминг, Западни Балкани шпионски софтуер, подслушване, следене,

Стотици журналисти, общественици и политици са били следени чрез шпионски софтуер

Стотици журналисти, правозащитници, бизнесмени, политици и адвокати в цял свят е можело да бъдат следени чрез израелски шпионски софтуер, продаван на авторитарни правителства.

Това съобщи БНР, цитирайки разследване на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“, „Монд“ и още 14 медии.

То е базирано на изтекъл списък с 50 000 телефонни номера на т.нар. лица от интерес на клиентите на израелската компания NSO Груп. Нейният софтуер „Пегас“ може да извлича съобщения, снимки, имейли и информация за разговори, както и да активира микрофоните на смартфони с различни операционни системи.

Имената на политиците в списъка ще стават ясни през следващите дни. Той включва и над 180 журналисти на водещи световни медии.

Анализът на изтеклите данни показва, че клиенти на компанията са били 10 правителства – Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора.

Следеното на политици и журналисти чрез софтуер е напълно неприемливо.

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Чехия, цитирана от РИА Новости.

„Трябва да се провери, но ако е вярно, тава е напълно неприемливо“ – отговори тя на въпрос относно тази информация.

- реклама -