Европейската комисия

Стажове в Европейската комисия: 3 причини да кандидатствате

Крайните срокове за кандидатстване за двете 5-месечни платени стажантски програми в Европейската комисия са последните дни на месеците януари и август.

Комисията предлага стаж в широк спектър от дейности – от право, до човешки права и екология. Стажантите, които трябва да имат минимум завършен трети курс във висше училище и ниво на език мимимум C1, могат да кандидатстват до 31 януари за стажантската програма, която започва на 1 октомври. Запатата е фиксирана – 1176 евро, плюс транспортните разходи и социално и здравно осигуряване. Пълната информация по темата можете да намерите тук.

Ето три причини, доказващи, че си заслужава да опитате:

1. Стажантите имат ясно определени отговорности

Когато започнете стаж в Европейската комисия, не очаквайте да бъдете обвързани с Вашите колеги или супервайзер. В зависимост от позицията, която заемате, от Вас може да се иска да участвате в набирането на нови участници в програмата, да разработвате нови медийни стратегии, да оценявате качеството на проекти, представящи възможност за финансиране. Също може да Ви бъдат възложени важни задачи, свързани с нови проекти или нови политически приоритети.

Европейската комисия
Снимка: Facebook/ EC Trainees’ Committee

Някои примери за такива отговорности са: по време на стажа, започнал октомври 2016-та година и приключил март 2017-та година, много от участниците от кабинети на различни комисии, генерални дирекции и агенции активно са участвали в пускането на Европейския корпус за солидарност, като са се занимавали с комуникацията, финансовите и юридическите аспекти на новата инициатива на Комисията.

Стажантите получават абсолютно доверие, както и свобода за начините, по които да допринесат за програмата. Съвет: Бъдете активни по време на стажа си.

2. Това е обогатяващо преживяване

Стажът определено не се състои само от работа. Той предлага поглед върху функционирането на институциите на ЕС и на Комисията. Ще участвате в конференции, семинари и дейности, които ще Ви позволят да се срещнете с високопоставени лица от различни ключови политически области.

Европейската комисия
Снимка: Facebook / EC Trainees’ Committee

Възможностите за учене, забавление и опознаване на останалите участници са безкрайни. Стажантите доброволно вземат участие в подкомисии, фокусирани върху всякакви теми и дейности: езикови курсове, практическо лидерство, спорт, околна среда, ЛГБТ права, филми, бизнес, пътуване и още много други. Ще научите много за Европейския съюз и ще опознаете белгийската култура (или люксембургската, ако стажът Ви се провежда там). Може да посетите Trainees’ Committee – официалния сайт на стажантите по програмата за повече информация и подробности.

3. Ще създадете контакти и ще изградите дълготрайни приятелства 
Европейската комисия
Снимка: Facebook/ EC Trainees’ Committee

Едва ли има по-добър начин за създаване на кариера в институциите на Европейския съюз, или която и да е друга международна организация, от стажантска програма в Комисията. Не само заради натрупания опит, но и заради контактите, които се създават по време на стажантската програма.

Гледайте на стажа като на професионален курс „Еразъм“, в който участват хора от всички 28 държави-членки на ЕС. Всъщност определен брой места в програмата са предназначени за участниците от държави, които не членуват в ЕС.

Ще откриете много нови приятели и доверени колеги, което е от основно значение за намирането на път към пазара на труда в ЕС. Ако останете в Брюксел или Люксембург, бъдете сигурни, че ще се натъквате на свои колеги на срещи, в кафенета или на партита.

Вижте някои клипове на участници в стажантската програма. Те вече работят по сбъдване на мечтите си:

Източник: Европейска комисия

- реклама -