Станислав Димитров за FN: Красотата на малките пернати по време на социалната изолация

Движението и трафикът в големите градове през последните 3 седмици значително намаля. Това ни дава възможност да си вслушаме и да чуем паралелният на нашия живот, който кипи в града. Защото обитателите не сме само хората.

голям пъстър кълвач

Всяко зло за добро. Това се оказа валидно и за Станислав Димитров, който по време на епидемията у нас трябваше да е на поредното си пътешествие зад граница. През последните 3 седмици той се възползва от времето в социална изолация, за да подреди снимките на птици, които е направил през последната година – откакто се е запалил по снимането на пернати.

– Какви ти бяха плановете за началото на пролетта?

– Преди да започне пандемията имах билети за Саудитска Арабия, но ми отмениха полетите. Също така исках да отида до Израел в края на март, когато голяма част от видовете прелетни птици преминават оттам връщайки се от Африка.

– Как се запали по снимането на птици?

– Всъщност винаги при пътуванията си съм снимал птици, но истински се запалих когато миналата година посетих едно укритие на най-добри според мен български фотограф на диви животни Богдан Боев. Дивите животни винаги са ме вълнували, в България обаче няма такова голямо разнообразие като в Африка. Но за сметка на това сме на челни места по брой видове на птиците в Европа и така започнах да снимам тях.

голям пъстър кълвач

След като се запалих по снимането и наблюдението на птиците, започнах да чета за тяхното поведение, да слушам звуците които издават, за да мога да ги откривам по-лесно в природата.

 

сокерици

– Как съчетаваш хобито си и социалната изолация?

– Преди да въведат извънредното положение и ограниченията за посещаване на паркове и градини имах няколко дни, в които успях да снимам в София. обичайните ми места за следене на птици тук са Борисовата градина, Южния парк и на Витоша, а около София – Драгоман и Алдомировското блато.

В Южния парк още януари месец открих интересен вид , който не се среща в градовете и парковете, ходи основно по големите реки и блата – Земеродното рибарче.

земеродно рибарче

В дните докато го дебнех успя да видя и щракна, макар и отдалеч, голям ястреб. Той е застрашен вид и е в Червената книга на България. Иначе в София от началото на годината съм снимал около 40 вида птици. Като сега е периода на завръщащите се птици след зимата.

Сега като не мога да излизам се опитвам се да примамя за снимки птички около дома си, като направих импровизирани поилка и хранилка.

черешарка

– Освен с набито око вероятно трябва да си въоръжен и с огромно търпение, за да уловиш пернатото, което ти е на прицел на обектива?

– Понякога може да чакаш с часове и птицата да не дойде, а понякога може да стане много бързо. Въпрос на късмет. Например наскоро чаках мишелов в Драгоман в едно укритие 7 часа на температура около и под нулата. Въпреки това мишеловът не дойде.

Следващ път обаче имах късмет и се срещнахме.

обикновен мишелов

– Усети ли разлика в поведението на птиците, когато хората по улиците и парковете намаляха?

– Птиците винаги ги е имало, сега със сигурност се чувстват по-малко притеснени от нас хората. Но от друга страна и хранилките за птици, които се намират на различни места в паркове и градинки остават празни. Така че всеки от нас може да направи импровизирана хранилка и да остави зрънца на птиците. А ако се заслушаме със сигурност ще чуем и техните песни.

червеногръдка

 

 

- реклама -