жега
сн. БГНЕС

Средиземноморието в хватката на страшна жега

Върху цялото Средиземноморие се стовари вълна от рекордни жеги точно когато страните предпазливо облекчават блокирането заради COVID-19, като се надяват, че новият сезон ще помогне за борба с вируса.

Живакът се изстреля над 40 градуса по Целзий и задушаващата жега, висяща във въздуха от уикенда, се очаква да продължи още няколко дни.

На остров Кипър властите дадоха „жълто предупреждение“ за втори пореден ден в понеделник при екстремни температури.

Кипър, сн. БГНЕС

В неделя температурата се изкачи до зашеметяващите 42,5 градуса в Пафос, което е най-висока температура, регистрирана в Кипър през май.

Метеоролозите твърдят, че система от високо налягане от Атлантическия океан си пробива път през Северна Африка чак до източното Средиземноморие.

Докато кипърците се стичаха по плажовете, 49 души бяха глобени в неделя за нарушаване на „само за плуване“ постановление за социално дистанциране, което забранява слънчевите бани.

Температурата на южния италиански остров Сицилия достигна 39 градуса през уикенда, докато 41,1 градуса бяха регистриран за първи път от половин век в събота на гръцкия остров Крит, съобщиха метеоролозите.

Израел, сн. БГНЕС

В Израел температурите също достигат 40 градуса в неделя и понеделник в крайбрежния Тел Авив, но се прогнозира, че постепенно през седмицата ще спаднат до прохладните 22 до неделя.

След шестседмично блокиране на хора на възраст над 65 години в Турция беше разрешено да излизат за втора неделя поред, въпреки че разрешените часове бяха изместени, за да се вземат предвид топлинната вълна.

Турция, сн. БГНЕС

В Истанбул част от по-възрастните граждани на Турция се къпаха в Босфора в неделя.

- реклама -