отпадъци

Спрял е вносът на отпадъци от Италия 

Внос на отпадъци от Италия през граничен пункт Кулата няма, показа проверка на министъра на екологията Емил Димитров в ТЕЦ “Бобов дол” и площадката му за съхранение на отпадъци, извършена в петък заедно с директорите на “Управление на водите”, “Управление на отпадъците” и “Опазване на чистотата на въздуха”.

От медиите са получени запитвания за внос на отпадъци миналия четвъртък и петък и разтоварването им за изгаряне в ТЕЦ “Бобов дол”. В Националния координационен център, създаден към МОСВ именно с цел да се проследяват тези видове отпадъци, подобна информация не е подавана нито от Агенция “Митници”, нито от съответната РИОСВ. По време на проверката е установено, че предприятието в момента не получава нито отпадъци, нито въглища, тъй като е в планов ремонт и нито една от мощностите му не работи.

През последните две седмици зачестиха случаите на разпространяване на фалшиви новини, съобщават от министерството.

Такъв беше и случаят с изпускане на яз. Ивайловград с цел да се възпрепятства бежанска вълна. “Смятаме, че подобен род фалшиви сигнали и новини в условията на извънредно положение, целят всяване на паника, допълват от ведомството

По разпореждане на министър Емил Димитров, докато трае обявеното извънредно положение, служителите на МОСВ и неговите регионални структури няма да бъдат ангажирани с проверки по очевидно фалшиви и манипулативни сигнали, с което се поставя ненужно в риск здравето и живота на служителите. Трябва да се има предвид, че в тези проверки участват и други институции, което пречи на основната им работа, предупреждават още от министерството.

- реклама -