Спор в тристранката за „майчинските права“ на бащите

Спор в Националният съвет за тристранно сътрудничество за това да се разшири ли кръга от лицата, които се ползват от социална защита заради деца до 3-годишна възраст. По време на дебата не бе постигнат консенсус между работодателите и синдикатите.

Депутатът от БСП Георги Гьоков заяви, че съпрузите трябва да имат равни права и защити от уволнение при деца до 3 години. Мотивите са да се осигури социална защита на младите семейства по отношение на трудовите им права. Това се прави заради сериозната демографска криза.

Младите семейства, според Гьоков, трябва да бъдат насърчавани да имат деца и сигурността на работното място за родители или осиновители на деца и на техните съпрузи и живеещи на съпружески начала, може да подпомогне това. Мотивите за закрила на съпрузите е, че мъжете са тези, които осигуряват финансовата стабилност в българските семейства.

Работодателските организации искат намаляване на отпуска по майчинство. Симеон Василев от Асоциация на индустриалния капитал коментира, че в България е най-дълъг отпускът по майчинство. В същото време, според Василев, проблемът с демографската криза няма да се реши по тази линия, а с ръст в икономиката.

От своя страна Божидар Данев от БСК посочи, че се натоварва икономиката с административни промени без да има оценка на въздействието от тях.

Димитър Бранков от БСК коментира, че за последните 25 г. са изгубени над 45% от работните места в страната, а с над 30% е намалял броят на населението. Според него са необходими мерки за демографския проблем. В момента закрилата на работниците от уволнение е прекомерна мярка. Той също подчерта, че у нас има най-дълъг отпуск за майчинство.

От КРИБ се присъединиха към исканията на останалите работодателски организации и по отношение на закрилата на хората от уволнение, както и за отпуска за майчинство. Те настояват да има повече гъвкавост за работодателите и за работниците, които са с ниско образование.

Димитър Манолов от КТ “Подкрепа” заяви, че трябва да се изяснят статутите по семейно съжителство. От КНСБ пък допълниха, че има много работодатели, извън икономиката. Относно продължителността на отпуската за дете, синдикатите от КНСБ заявиха, че подкрепят законопроекта.

- реклама -