Зорница Русинова безработицата

Спад на безработицата за първи път от 11 г. насам

Налице е спад на безработицата за първи път от 11 г. насам. Данните обяви в парламента министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Към края на септември и октомври безработицата е 7,7 % при средно европейско ниво 8,2 на 100 

Според министъра икономическата активност на населението след преодоляната икономическа криза започва леко да се отразява на пазара на труда.

Русинова изрази надежда данните да са още по-добри за следващата година, след като станат факт промените в Закона за насърчаване на заетостта. Целта е областните комисии по заетост да предоставят информация за пазара на труда два пъти в годината. По този начин ще се подобрят инвестициите, които МТСП управлява чрез националния бюджет и ОП „Развитие на човешките ресурси“. Освен това по-точно ще се отчитат нуждите на всеки конкретен регион и сектор с помощта на работодатели, синдикати, местни власти и служби по заетостта.

Русинова посочи, че се търсят пътища за насърчаване на хората да търсят работа в други населени места. Промените предвиждат да се поеме пакет с разходите за жилище, детска градина и енергия.

Към момента обявените работни места са 19 000. 60 % от тях са в частния сектор.
- реклама -